Български алпинисти ще проправят нов маршрут към красивия връх „Nayser Brakk“ в Пакистан

  • 25 юли 2019 11:46

  • 492
  • 0
Български алпинисти ще проправят нов маршрут към красивия връх „Nayser Brakk“ в Пакистан
©

Четиричленна българска експедиция ще се опита да направи премиерни изкачвания в долината Чаракуза (Charakusa Valley), разположена в планината Каракорум, Пакистан, като основна цел на катерачите е изключително красивият връх „Nayser Brakk“. Върхът е с формата на четиристенна пирамида с почти отвесни, изцяло скални стени, което го прави изключително сложен технически за изкачване. Така „скромната“ му на пръв поглед височина от 5200 метра се превръща в сериозно изпитание за алпинистите. Досега едва 10-тина души в света са се кавали на върха, като сред тях не е имало български катерачи.

Николай Петков и Руслан Вакрилов от АК “Планинец”, Дойчин Боянов – СК “Вертикален свят” и Венцислав Костов от АК „Млад дихател“ се отправят към долината Чаракуза с амбициозната задача да проправят изцяло нов маршрут към върха, извън 3-те маршрута за изкачване, познати досега. Подготовката им е отнела месеци на планиране, издирване и проучване на цялата налична информация за терена, прецизна тактическа и физически подготовка.

„Ние ще катерим по изцяло скален терен, в отвес. Идеята ни е да прокараме нов маршрут по „Nayser Brakk“ или по някой от околните ненаименувани върхове, по изцяло скална стена. Техническата сложност на този вид катерене (т.нар. big wall) е много по-висока. Изискват се специални технически умения за изкачване по такъв терен“, разказа Руслан Вакрилов.

Николай Петков и Дойчин Боянов са двама от най-опитните ни алпинисти, с множество премиерни изкачвания по трудни стени и върхове. Николай Петков е участник в първата българска експедиция на Еверест през 1984 г., когато бе направен пълен траверс на върха. Дойчин Боянов има зад гърба си много премиери в Каракорум и на Антарктида, както и осемхилядниците Нанга Парбат, Гашербрум 1 и Еверест без кислород. Венцислав Костов е натрупал опит за катерене по дълги стени в Йосемити и планините на Европа и Азия, а Руслан Вакрилов е фотограф и катерач, участник в експедициите Гранитни Алпи и Опашката на Дракона, Патагония (2015-2016г).

Последвайте канала на

Novini.bg
492 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини