Туроператорите искат да отпаднат от наредбата за касовите апарати

  • 18 юли 2019 13:26

  • 777
  • 1
Туроператорите искат да отпаднат от наредбата за касовите апарати
© gettyimages

Дейността на туроператорите и туристическите агенти да отпадне от обхвата на Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, защото при разписването ѝ не са отчетени спецификите на сектора и тя практически не е приложима.

Предметът на наредбата е софтуер за управление на продажби, целта на наредбата е да се изсветлят плащанията, а говорим за продажби, коментира Байко Байков, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, предаде БТА.

Той предложи наредбата да се концентрира върху плащанията.От бизнеса посочиха, че за фирмите е непосилно да приложат от 1 октомври разпоредбите ѝ, защото разходите могат да достигнат до четирицифрени суми, прогнозираха фалити на компании или изнасяне на определени дейности в чужбина, разрастване на сивия сектор, както и поскъпване на туристическата услуга. Някои от компаниите са заявили, че се връщат към счетоводство в тетрадки и ползване на екселски таблици.

Вече е факт, че някои от туроператори са преместили дейности в съседни държави или в страни от Западна Европа. Влязла в сила в края на миналата година наредба изисква регистрация и отчитане на продажбите в търговските обекти да става чрез фискални устройства под контрола на един единствен софтуер. Туроператорите и турагентите се опасяват и от изтичане на чувствителна за тях търговска информация, особено след последния случай в НАП.

Наредбата изисква да се предоставя достъп на НАП до резервационните системи на фирмите. Проучване на бизнеса сред членове на Асоциацията показва, че всяка трета агенция използва различна система за продажби, а понякога една фирма използва и по няколко според услугата, която се резервира. Често пъти това са чуждестранни системи и като чужда собственост, разработчиците нямат интерес да хармонизират софтуерите им с местните регулации. Използват се и системи, програмирани специално за нуждите на фирмите, които не позволяват доразработки.

От бизнеса изтъкват, че до момента все още няма нито една заявена за одобрение от НАП резервационна система в туризма, поради неясноти и противоречиви дефиниции в наредбата.

Байко Баев прогнозира, че ще се стигне до парадокса български туристи да резервират туристическа услуга в страната през чужд туроператор и да я ползват в България, заобикаляйки българските туроператори, защото няма да са конкурентноспособни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
777 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
мдам

2019.07.18 | 13:39

1

тиквените специалисти измислят много добри наредби. едно изсветляване ще падне, направо ще изблести.

Добави коментар

Водещи новини