Румен Драганов: Има 20-30% спад на туристи по морето, заради негативната кампания

  • 28 юни 2019 18:18

  • 2186
  • 6
Румен Драганов: Има 20-30% спад на туристи по морето, заради негативната кампания
© Кадър: БНТ

В обществото има едно усещане, че нещата, които се случват на плажовете не са в негова полза. Има подозрения, че дюните ще бъдат застроени, свидетели сме на ред безобразия, строителството по морето се отразява на имиджа на България като туристическа дестинация. Това каза Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Имам чувството, че от една страна няма достатъчна комуникация между законодателя и обществото. Съществува едно грозно недоволство, което е тревожно“, добави той.

Министерството на туризма подкрепя опитът да има регламент на свободното къмпингуване. Това не е нова тема. Беше сформирана голяма работна група в министерството, която да разработи този регламент. Това, което работихме две години, се оказа, че не отговаря на усещанията на голяма група от обществото. Затова сега ще търсим широк консенсус по въпроса“, коментира директорът на дирекция „Туристическа политика” в Министерството на туризма Лиляна Арсова.

Крайбрежната плажна ивица, включително и дюните са изключителна държавна собственост и върху нея не може да се строи“, категорични са от министерството.

Сателитни снимки обаче показват, че върху дюните се строи. Това показва, че законът не се спазва, няма как държавата да го спре“, коментира Драганов. И попита дали трябва да вдигнем армията, за да опазим дюните.

Министерство на туризма възрази срещу една част от текстовете върху закона за шума. Законодателят трябва да даде възможност да се направи зониране в националните курорти“, коментира Арсова. „В голямата си част заведенията се обезшумяват. Трябва да има малко по-голяма граница, защото заведенията помагат на туризма“, призова тя.

Драганов изтъкна, че до сега прозорците на населението на първа линия в Несебър се тресат. Решението не е прехвърлянето на топката на нещастните кметове. Няма как да стане. Получава се широк шумов фон и какафония“, подчерта Драганов. „Резултатът е, че правим негативна масирана кампания срещу българския турист и той си хваща шапката и заминава за Гърция“.

Откакто е създадено Министерство на туризма, работим в посока да подобрим туристическия продукт, рекламираме дестинациите си, да има възможност от посещения през всички сезони“, подчерта Арсова. Въпреки това бе отчетен спад с между 3 и 6% през 2019 г. По последни данни чуждестранните туристи, посетили страната ни са 2 443 229.

На морето има 20-30% спад на туристи заради негативната кампания“, предупреди Драганов и призова да се спре.

От ведомството посочиха, че няма негативна кампания, а по-строг контрол.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2186 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2019.07.01 | 10:14

6

Най-добрата реклама е цената.

2019.06.29 | 00:09

5

Яжте уй

2019.06.28 | 21:45

4

Със здраве да си го ползвате лайняното Черно море на Гърция ми е по добре.

2019.06.28 | 20:35

3

Негативното мнение е с основание. Лошо обслужване, мръсотия и всичко е бетонирано. Господина звучи така все едно туризма ни е прекрасен но някой иска да ни прецака и води негативна кампания. Не! Ние сами се прецакваме! По-скоро вие които взимате решенията и държите курортите по морето и планината. Хора вез визия да направят нещо както трабва а за да изкарат пари. Не заслужавате моята заплата за това отивам в другаде!

2019.06.28 | 19:55

2

Мутри , мутреси и бандити завладяха Черноморието , бетонираха го и зинаха да грабят ! Така е и със зимните курорти ! Затова туристите бягат от тази мафия ! Държава няма , защото на върха стои мутромафиот !

Змей.

2019.06.28 | 19:47

1

Българското Черноморие е пълен кенеф, особено южното. А като цяло целият ни туризъм. Цена-качество на обслужване пълна нула. Затова повечето Българи ходят в Гърция и Турция.

Добави коментар

Водещи новини