МС одобри промяна, според която процедурите за концесии на морски плажове ще са по реда на Закона за устройството на Черноморското Крайбрежие

  • 19 юни 2019 15:08

  • 449
  • 0
МС одобри промяна, според която процедурите за концесии на морски плажове ще са по реда на Закона за устройството на Черноморското Крайбрежие
© Pixabay (архив)

Министерският съвет одобри Закон за изменение и допълнение на Закона за концесиите, който създава режим процедурите за концесиониране на морски плажове да се извършват по реда на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), съобщиха от правителствената пресслужба.

Обстоятелството, че от 1 януари 2019 г. морските плажове се отдават по Закона за концесиите, затруднява процедурата и създава риск голяма част от морските ивици да останат неохраняеми.

Морските плажове са изключителна държавна собственост и към тях има много висок обществен интерес, поради което е необходимо да бъдат уредени в специален закон.

В Директива 2014/23/ЕС на Европейския парламент и на Съвета, транспонирана в Закона за концесиите, се предвижда правилата и процедурите да бъдат ясни и прости, да не водят до прекомерна бюрокрация и да отразяват особеностите на концесиите.

Директивата обаче се прилага само за трансграничните концесии, които са със стойност, равна или по-голяма от 5 548 000 евро. По-малко от 3 % от концесиите за услуга на морските плажове в България биха надхвърлили този праг и попадат в обхвата на директивата.

Към настоящия момент има голям брой неохраняеми морски плажове, изтичат и сроковете на много концесионни договори.

Държавният интерес е морските плажове да бъдат отдадени на концесия, за да се гарантират водно спасяване, медицинско обслужване и почистване на ивиците. Очаква се предлаганата промяна в нормативната уредба да създаде трайна бизнес среда и да е предпоставка за увеличаване на инвестициите в туризма.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
449 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини