Страната ни спечели 1 млрд. лева приходи от културен туризъм

  • 01 юни 2019 06:48

  • 738
  • 1
Страната ни спечели 1 млрд. лева приходи от културен туризъм
© pixabay

Близо 1 млрд. лева е спечелила страната ни от културен туризъм през миналата година, което е 1/3 от приходите в сектора. Това обяви директорът на Института за анализи и оценки Румен Драганов.

Секторът започна бурното си развитие още през 2017-а, като посещенията на чужденци се увеличават с всяка изминала година. Експертите отчитат ръст от 18-22% и така броят на туристите, които влизат в страната ни с цел туризъм в градска историческа среда, е достигнал 3,5 милиона души. За сравнение преди две години броят им е бил 1,1 млн. души. Общият брой на чуждите туристи у нас пък е бил 11,7 милиона души.

През последните няколко години наблюдаваме бурно развитие на културния туризъм Обясняваме си го с нискотарифните авиокомпании, които летят от 28 летища. Те увеличиха значително броя на туристите, които пристигат у нас особено през есента и пролетта. Тези посещения не са свързани с морски или ски туризъм“, коментира Драганов пред Монитор.

Чужденците, които идват у нас с цел културен туризъм, са за кратък период - предимно за уикенда, ползват рентакар и посещават различни населени места. Те са предимно от европейски страни. „Интересно е, че тези туристи търсят места, свързани предимно с млади хора и проекти за съвременни изкуства. Нещо, което не е типично за българските младежи“, коментира Румен Драганов.

Друг интересен момент е, че чуждите туристи са заинтригувани не толкова от мъртвата история и артефакти, а по-скоро търсят живата култура и изкуството на танца и музиката.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
738 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Наско Сираков да умре

2019.06.01 | 07:06

1

Наско Сираков да умре

Добави коментар

Водещи новини