Министър Ангелкова: Привличаме водещи хотелски брандове, те дават тласък за успешен конгресен туризъм

  • 23 април 2019 18:26

  • 382
  • 1
Министър Ангелкова: Привличаме водещи хотелски брандове, те дават тласък за успешен конгресен туризъм
©

Развитието на конгресния и събитийния туризъм са средството за  превръщане на България в туристическа дестинация за 365 дни в годината. Активно насърчаваме тези видове туризъм, създавайки условия за привличане на световни хотелски брандове у нас. Това заяви министърът на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard, откривайки  шестата годишна среща на Националния борд по туризъм (НБТ), която се проведе със съдействието на Министерството на туризма. Акценти на форума са вътрешният туризъм, инвестициите и иновациите.

За успеха на това начинание са необходими съвместни усилия на държавата, бизнеса, местната власт, неправителствения сектор,  каза министърът и подчерта, че в Актуализираната Национална стратегия за устойчиво развитие на туризма до 2030 г. на бизнес пътуванията е обърнато специално внимание.

Конгресният туризъм успешно се комбинира с културно-историческия, СПА и фестивалния туризъм, отбеляза министър Ангелкова. Тя посочи, че в създадения от министерството Регистър на туристическите събития и фестивали са вписани 1868 обекта и теми.

Искаме да насочим към Черноморието и вътрешността на страната водещи хотелски вериги  като Hyatt, Marriot и др., които вече изграждат свои обекти в столицата. Те водят платежоспособни туристи и създават условия за конгресен туризъм на високо ниво. Нашата цел е България да се утвърди като конгресна дестинация и така да привличаме както традиционни ежегодни събития, така и стратегически форуми и прояви, за които се кандидатства в голяма конкуренция. Разполагаме с добър потенциал не само в София, която е лице на туризма ни, но и в националните курорти, посочи министър Ангелкова.

В унисон с тези приоритети е и предстоящата в края на месец май в Слънчев бряг Международна конференция за устойчиви инвестиции в туризма, която ще привлече близо 300 представители на световния бизнес елит. Ще направим предложение в курорта да се изгради конгресен център, за да може да се разширят крилата на сезона. 2019-а ще бъде динамична и трудна година, през която ще се борим за спечелването на всеки турист. Важно е още по-активно да помагаме на бизнеса и инвеститорите с намаляване на административната тежест и облекчаване на услугите, предлагани от институцията. Горда съм, че Министерството на туризма е първата държавна администрация, която въведе 24/7 електронен режим на административно обслужване, каза още министърът.

Тя благодари за превръщането на туризма в приоритет в управленската програма на правителството и припомни рекордните резултати, постигнати в сектора през годините след създаването на самостоятелната институция. В сравнение с 2015 г. се отбелязва 31% ръст на посещенията на чуждестранни туристи през 2018 г. и 34% ръст на приходите също от международен туризъм. За миналата година приходите от туризъм са 8,4 млрд. лв., ръстът е 5,1% спрямо 2017 г.

Министър Ангелкова благодари на представителите на НБТ и на туристическия бизнес, че работят активно за представянето на страната ни като сигурна дестинация. Това ни помага не само да привличаме повече туристи, но и да осъществяваме проекти с други държави, и даде пример с разработваните общи балкански маршрути. Те популяризират региона и България пред туристите от далечни и перспективни пазари. Работим за развитието и популяризирането и на здравния туризъм, каза още тя и илюстрира това с провеждането на ключов международен конгрес на кардиолозите през тази година.

Министърът се спря на значението на културно-историческия туризъм, който според анализите оказва  влияние върху избора на туристическа дестинация за 68% от туристите в ЕС.

Министърът на туризма благодари за усилията, които бизнесът, местната власт, неправителственият сектор полагат за реализиране на политиката България да се пребори с международната конкуренция като дестинация за четири сезона. Тя поясни също, че съвместно с голям международен консултант се обмисля разработването на механизъм за насърчаване на организирания туризъм. Това няма да е директно субсидиране, а ще увеличи посещаемостта на туристите през периодите април-май-юни и септември-октомври.

Предстои създаването на консултативен съвет по дигитализацията към министъра на туризма, който ще помогне за модерното и динамично промотиране на страната ни, съобщи още министърът.

Тя увери, че министерството приветства кандидатурата на София за европейска столица на интелигентния туризъм през 2020 г. и ще работи активно за това начинание. Предложението за такава кандидатура бе направено от представителите на НБТ и бе подкрепено напълно и от столичния кмет Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска - участник във форума.

Министър Ангелкова и кметът Фандъкова заявиха подкрепата си и за създаването на Национално конгресно бюро, което ще стимулира този процес и ще насърчи растежа на висококачествените и перспективни услуги. Инициативата бе представена от Националния борд по туризъм. Идеята идва от бранша, очаквам той да развие в детайли вижданията си за дейността на бюрото. Това е един от начините материалната база, която имаме, да бъде ползвана целогодишно. Секторът трябва да се обедини и общините, които имат ключова роля, да бъдат подпомагани, каза министър Ангелкова.  

Полина Карастоянова, изпълнителен директор на НБТ, и Мартин Захариев, зам.-председател на УС на НБТ, подчертаха значението на финансирането, за да може да се популяризира дестинация България.

Председателят на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев заяви, че една от мечтите на българския туризъм се сбъдна – да има свое министерство, и поздрави министър Ангелкова за постигнатото. Очакваме промените в Закона за туризма, каза той и изтъкна, че туризмът е икономика, но и история, и политика.

В срещата участваха десетки представители на бизнеса и общините, финансисти, IT специалисти и други експерти.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
382 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
българия

2019.04.23 | 19:12

1

ТЕЗИ ЛЪЖИ ДО НИКЪДЕ НИ ВИ ВОДЯТ.ТЕ ВИ ЗАТРАПВАТ ВСЕ ПО ВЕЧЕ И ПО ВЕЧЕ! ПРИВЛИЧАЛА ВОДЕЩИ ХОТЕЛСКИ БРАНДОВЕ! КАТО ТИКВАТА ДНЕСКА, ЧЕ ПОСТРОЯВАНЕТО НА ХЕМУС ЩЯЛА ДА ДОВЕДЕ ДО 10-15 % ПОВЕЧЕ БРУТЕН ВЪТР.ПРОДУКТ НА ОВЦА /ЧОВЕК/.ПРОСТ И ТЪП КАТО КРИВ КЮНЕЦ . .КОГАТО ПРОСТИ И НЕВЕЖИ , НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА КРАДЛИВИ ХОРА УПРАВЛЯВАТ ТОВА Е ПАГУБНО И ЗА ВСИЧКО ВЪВ ЕДНА ДЪРЖАВА

Добави коментар

Водещи новини