Екопътеката Чернелка край Плевен се нуждае от инвестиции за обновяване на съоръженията

  • 23 януари 2019 07:40

  • 620
  • 1
Екопътеката Чернелка край Плевен се нуждае от инвестиции за обновяване на съоръженията
© Pixabay

Екопътеката Чернелка край Плевен се нуждае от инвестиции за възстановителни работи. Това съобщиха от пресцентъра на Общинския съвет /ОбС/.

В деловодството на ОбС е получено писмо с искане в Бюджет 2019 на Община Плевен да бъдат заложени средства за ремонт на съоръженията по екопътеката.

В района е нужно да бъдат поставени нови указателни и информационни табели. Две от постоянните комисии в ОбС - "Бюджет и финансова политика" и "Устройство на територията, екология и земеделие" - са обсъдили документа, внесен от кмета на с. Горталово Пламен Петков и от кметския наместник на с. Къртожабене Лени Димитров, поясни председателят на ОбС Мартин Митев.

В писмото, адресирано до Мартин Митев, кметовете са посочили, че миналата година през пролетно-летния сезон е имало няколко прииждания на река Чернелка, при които водата е разбила и е отнесла някои от по-старите мостове.

Двамата твърдят, че в обособените кътове за отдих в екопътеката съоръженията също се нуждаят от ремонт - има счупени маси, липсващи пейки. Навеси и тоалетни също трябва да бъдат ремонтирани. Указателните и информационни табели, поставени през 2007 година, или липсват или са избелели и не могат да бъдат прочетени от туристите.

Комисия от строителни специалисти от Община Плевен е обходила екопътеката и е огледала съоръженията, като е направила опис на необходимите материали за ремонта. Общинската фирма "Паркстрой" в Плевен е съставила количествено-стойностна сметка, поясни Митев.

Красивата екологична пътека по поречието на река Чернелка е единствена в Плевенско. Изградена е през 2000 г. и от тогава до сега туристите се увеличават непрекъснато. За да бъдат посрещнати посетителите през пролетта, пътеката трябва да стане проходима от Горталово до Къртожабене, за което е нужно отделяне от местния бюджет поне на 20 000 лв., смятат кметовете на тези селища.

Комисията, извършила оглед на място, е констатирала необходимост от ремонт и възстановяване на три моста, както и на част от масите и пейките в района.

Общинската администрация в Плевен е отговорила на искането на кметовете, че има възможност да бъдат отделени средства от раздел в бюджета "Други дейности по опазване на околната среда"/"Текущи ремонти".

Екопътеката в каньона на река Чернелка е с дължина около 7 км и свързва селата Къртожабене и Горталово, намиращи се близо до Плевен. Горталово е на 15 км югоизточно от Плевен. До началото на екопътеката може да се стигне тръгвайки от Плевен в посока Ловеч, преминавайки през селата Брестовец и Тодорово и Горталово. Има и автобусен превоз до Горталото, от където се тръгва пешком сред красиви скални образования и речни завои.

Изградени са барбекюта, беседки, места за отдих и мостчета, които в почивните дни са винаги пълни, а лесопарк "Чернелка" е любимо място за отдих на хората, както от 100-хилядния град Плевен, така и от много по-близки и по-далечни населени места.

В този красив район в сърцето на Мизия могат да се видят и други скални забележителности, пещери по поречието на река Чернелка. Самата река е малка и красива, вие се покрай скалите, а дори влиза под тях на някои места. Интересна скална забележителност е един отвор в скалите, наречен "Провъртеника", с дълбочина около 15 метра и представляващ древен кладенец, издълбан в скалата.

В това райско кътче са снимани редица сцени от български филми. Сред най-популярните и гледани от тях е филмът "Хан Аспарух".

Последвайте канала на

БТА
620 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Марина Цекова

2019.08.14 | 14:50

1

Вчера ходихме до Картожабене ,за да преминем по еко пътеката,но успяхме да преминем спокойно до 5 мостче на река Чернелка,по нататък нито мост,нито пътека,буйна,опасна растителност!Много жалко,иначе мястото е сенчесто,приятно за разходка,прохладноМоже би е трябвало да тръгнем от горталово,но връзка автобусна между двете села няма,защото не съществува шосе!

Добави коментар

Водещи новини