Над 8,4 млн. туристи са посетили страната ни през първите 10 месеца на годината

За 10-те месеца на 2018 г. над 8,4 млн. са чуждестранните туристически посещения, което е с 5% повече от същия период на 2017 г. Това разкри министърът на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard в отговор на въпрос на депутатите от ГЕРБ Ася Пеева и Павел Христов за постигнатите резултати за летен сезон 2018 г. и очакванията за зимния сезон.

„Според най-актуалните данни на БНБ приходите от международен туризъм за периода януари-септември тази година възлизат на 3,2 млрд. евро, като ръстът спрямо същите месеци на 2017 г. е 7%, информира тя.

„Само за месец май 2018 г. общият брой чуждестранни туристически посещения в България е близо 715 хил. Ръстът спрямо май 2017 г. е 15,8%“, обяви министърът. Тя отчете летния туристически сезон като изключително успешен.

„Заложените преди сезона прогнози в голяма степен се реализираха. В периода юни-септември 2018 г. общият брой туристически посещения на чужденци в България е близо 5,5 млн.“, каза още Ангелкова.

,,Очакваме успешен зимен сезон, в който да се реализира над 5% увеличение на туристическите приходи. Гостите от Великобритания изразяват интерес към зимна ваканция у нас'', заяви министърът относно предстоящия зимен сезон. По думите ѝ традиционно засилен интерес се очаква от пазарите в Турция, Гърция, другите балкански страни, Русия, Израел.

„От изключително значение за този вид туризъм е българският пазар. Тези прогнози следва да бъдат разгледани в контекста на факта, че миналогодишният зимен туристически сезон бе най-успешният от влизането на България в ЕС по брой посещения на зимни туристи“, допълни Ангелкова. Тя поясни, че за периода декември 2017 до март 2018 броят на чуждестранните туристи в България е бил над 1 млн. 650 хил.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Tуризъм

още

Анкета

Страхувате ли се за работното си място в условията на пандемията?

Страхувате ли се за работното си място в условията на пандемията?

Избрано от Интернет