Посрещането на Нова година в хотел поскъпва с до 11% заради ръста в цените на горивата

  • 06 ноември 2018 07:09

  • 611
  • 0
Посрещането на Нова година в хотел поскъпва с до 11% заради ръста в цените на горивата
© Pixabay (архив)

Между 7 и 11 на сто се очаква да поскъпне посрещането на коледните и новогодишните празници, прогнозира за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Според него причината е поскъпването на горивата. Най-много ще се оскъпят пътувания, които са били по-евтини миналата година, а по-високобюджетните ще запазят цената си. Поскъпването ще е най-голямо за тези, които не са ползвали екстрите от 1500 лева и нагоре за апартамент, а настаняване в двойна стая в тризвезден хотел.

За двата празника се очаква общо пътуванията на българите да са около 540 000, от които около 110 000 ще са за чужбина. В България ще посрещнат празниците около 130 000 чужденци.

Коледа е семеен празник и хората ще го посрещат с роднините си, докато Нова година се приема за корпоративен празник или се свързва със събиране с приятели, коментира Драганов. Повечето от пътуванията по Коледа ще са свързани с посещение при близки и роднини, докато около Нова година и между двата празника най-много ще се търсят балнео, спа и уелнес почивки, културен, градски и исторически туризъм . Сред другите предпочитания за празнично посрещане ще са курортите, които предлагат ски и сноуборд, от тях по-търсени ще са тези, в които има и спа услуги. Ще се търсят и каменни къщи, места, в които се предлага храна на бавен огън, семейни хотели и вили.

Малък дял са хората, които ще посетят за Нова година планински хижи - около 1200 души, каза Драганов.

И тази година българите, които ще посрещат новогодишните празници в чужбина, ще изберат близките дестинации - Гърция, Македония, Сърбия, Турция и Румъния. Германия, Италия и Испания са най-предпочитани от европейските страни, защото там е най-голямата българска диаспора, коментира Драганов.

В по-голямата част от българите няма нагласа за пътуване по Нова година в екзотични дестинации. Обикновено около 3200 души са тези, които заминават на малко по-различни дестинации, като от тях на екзотични са единици, коментира експертът. В тази бройка са и хора, които ще посрещат празника на кораб със свои близки, които работят в чужбина на по-отдалечени места.

За почивка в чужбина по новогодишните празници българинът средно ще изхарчи около 485 лева, а в България - около 275 лева. Чужденците ще похарчат у нас средно около 285 евро.

За чужденците, които ще посрещнат празниците в България, има организирани програми, като най-атрактивни се предлагат за тези гости, които са от далечни дестинации - Япония, Китай, Северна и Южна Америка.

Европейци от Австрия, Германия, които многократно идват в България, гостуват повторно у нас от една страна, защото имат свои близки и познати, а от друга - ползват Airbnb настаняване, отбеляза Драганов. Чужденците, които идват за празниците у нас от по-далечни дестинации, нощуват предимно хотели с четири и пет звезди. Гърците отиват в Банско, Сандански, Кюстендил, Смолян и Ивайловград, румънците предпочитат Северното Черноморие - Варна, сърбите, македонците и турците - София и Пловдив, които са любими и за японците и китайците.

Програмата на посещенията на чужденците за новогодишните празници обикновено се уточнява с туроператори и е съобразена с това, че туристите искат да видят много неща за кратко време. Ние имаме много висок приход от чужденец, а средният им престой е 2,8 дни, коментира Драганов. Програмата за новогодишната вечер е съобразена с българския пазар и основно се залага на родни изпълнители, като различните ресторанти предлагат различни стилове.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
611 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини