Плевен с 5 туристически маршрута за обиколка

  • 15 октомври 2018 11:52

  • 731
  • 0
Плевен с 5 туристически маршрута за обиколка
© Wikipedia

За първи път в най-новата си история Плевен има пет тематични маршрута за туристическа обиколка на града - "Дарители", Строители", "Политици", "Меценати" и "Търговци". Това съобщи днес в пресклуба на БТА Иванка Ватева - един от инициаторите за проекта.

Идеята е на Фондация "Съвременна плевенска медия", подкрепена от Професионална гимназия по туризъм "Алеко Константинов", Регионалната библиотека "Христо Смирненски" и читалище "Съгласие 1869".
Проектът е наречен "Историята на Плевен оживява" и има за цел да възроди паметта за знатните плевенски родове и красиви стари сгради, поясни Ватева. Тя уточни, че екипът е работил повече от година, за да проучи историята на Плевен от Освобождението до 1944 година, да подготви маршрутите и луксозни брошури за тях, а цялата информация да бъде предоставена в Интернет на страницата на фондацията. По думите на Ватева проектът разказва как се е развивал градът, как са забогатели неговите знакови хора, какви следи са оставили след себе си, даренията, които са направили за своя град.

Повече от 20 тура вече са организирани по новите маршрути, а екскурзоводи са били ученици от гимназията по туризъм. Деца от осем плевенски училища са преминали по улиците с голям интерес.

Този проект трябва да бъде представен пред Общинския съвет по туризъм и Общинския туристически център, защото има бъдеще и може да бъде развит, заяви Малинка Маринова - директор на гимназията по туризъм.

Последвайте канала на

Нора Виткова
731 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини