Ангелкова се срещна с генералния директор на ГД "Енергетика" в ЕК

  • 19 септември 2018 13:32

  • 512
  • 0
Ангелкова се срещна с генералния директор на ГД "Енергетика" в ЕК
© Министерство на туризма

Министърът на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard проведе работна среща в Брюксел с генералния директор на ГД „Енергетика в ЕК Доминик Ристори.

В България работим по идея за създаване на стратегия за енергийна ефективност в туризма, която очакваме да повиши конкурентоспособността и ефективността на сектора, като се акцентира на оптимално използване на природните ресурси. Считаме, че това ще е още една възможност, с която да подпомогнем устойчивото развитие на туризма, заяви Ангелкова, цитирана от пресцентъра на министерството. Нашите усилия са насочени към внедряването на енергоспестяващи и екологични технологии в сградите и в управлението на туристически обекти, информира министър Ангелкова. И допълни, че е важно е да се насърчава прилагане на екологосъобразни технологии и системи и стандарти за качество на услугите за настаняване. Основен акцент е опазването на чистотата на водата и поддържането на високото й качество, както на тази за битова употреба, така и на морската, заяви министърът. Тя отбеляза още, че морският туризъм е основен за България и това влияе пряко на качеството на услугите и имиджа на страната като туристическа дестинация.

Министърът посочи още, че връзката между двата икономически отрасъла е била основа тема на Международна конференция за макрорегионално сътрудничество в областта на туризма и енергетиката, проведена в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС и организирана от двете министерства. В събитието участваха министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по, проф. Самуеле Фурфари, съветник в генерална дирекция „Енергетика“ в Европейската комисия и международни експерти. Срещата беше първа по рода си, на която се обсъдиха възможностите и предизвикателствата пред туристически сектор за въвеждането на енергийната ефективност в местата за настаняване и хранене и как това ще се отрази на икономиката и ресурса, който може бъде спестен, каза още министър Ангелкова.

Г-н Доминик Ристори отбеляза, че това събитие има важна роля за акцентиране на връзката между двата сектора не само на регионално, но и на европейски ниво и адмирира форума в София. Г-н Ристори посочи още, че инвестициите в енергийна ефективност са много важни за Европейската комисия, защото оказват положително дългосрочно влияние на икономическото развитие на страните. Той поздрави министър Ангелкова и екипа й за инициативността в насърчаването на бизнеса за внедряване на екологични технологии в сектор туризъм.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
512 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини