Евростат: Българите масово предпочитат пътуването с автомобили

  • 19 септември 2018 06:25

  • 2342
  • 0
Евростат: Българите масово предпочитат пътуването с автомобили
© Pixabay

Българите масово предпочитат пътуването с автомобили в ежедневния си бит или за туризъм, сочат данни от анализ на Евростат, посветен на провеждащата се в момента европейска седмица на мобилността, която продължава до 22 септември.

Колата е доминиращата форма на вътрешен транспорт във всички държави-членки, в сравнение с пътуванията с влак или автобус, отчита европейската статистика, като данните са за 2016 г. През въпросния период пътуването с кола е представлявало 83 на сто от пътникокилометрите в ЕС, в сравнение с 9 на сто пътуване с автобуси и 8 на сто с пътуванията с влакове.

Около 84 на сто от българите са предпочитали да пътуват с кола, 14 на сто са били пътуванията на българите с автобусен превоз и едва 2 на сто - с железопътен транспорт, показват данните на Евростат.

Освен това, днешният 19 септември е определен и като Европейски ден без смърт на пътя, като идеята е да се повиши осведомеността на хората относно безопасността по пътищата.

По данни на МВР до вчера, 18 септември т.г., по пътищата в страната у нас са загинали 436 души, при общо 682 загинали през 2017 г. и 8 680 ранени.

Страната ни е лидер в ЕС по брой загинали при ПТП на 1 милион души, като европейската статистика сочи, че средно у нас през 2016 г. са загивали 99 души на 1 милион, при среден показател за ЕС - 50 загинали на милион души.

Анализът на Евростат подрежда и своеобразна класация за това кои нации в ЕС какъв вид транспорт са предпочитали за пътуванията си през 2016 г.

Най-висок дял са били пътуванията с автомобил сред гражданите на Литва - 90 на сто, следвани от Португалия - 89 на сто и Великобритания - 87 на сто.

Пътуването с автобус е било най-предпочитано от гражданите на Унгария - 22 на сто, Кипър - 19 на сто и Естония - 18 на сто.

Пътуването с влак е било доминиращо за гражданите на Австрия - 12 на сто, Холандия - 11 на сто и Франция - 10 на сто.

Европейската седмица на мобилността се провежда за 17-ти пореден път и в нея са включени над 2 400 града и близо 50 страни в света.

Освен това 2018 година е обявена за "Годината на мултимодалността", а темата на тазгодишната Европейска седмица на мобилността е: "Смесете и се движете!". Идеята е да се насърчат хората да видят как техните ежедневни нужди от пътуване могат да бъдат посрещнати по-ефективно, по-рентабилно и по-приятно чрез смесване на транспортните режими, допълва анализът на Евростат.

Местните власти могат да кандидатстват също до 1 октомври 2018 г. за наградата SUMP, която категоризира местните и регионалните власти за отлични постижения в устойчивото градско планиране на мобилността, според Евростат.

Последвайте канала на

БТА
2342 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини