Ангелкова: Подготвяме промени в наредбата за категоризация на местата за настаняване, които ще облекчат работата на бизнеса

  • 04 юни 2018 16:59

  • 2279
  • 0
Ангелкова: Подготвяме промени в наредбата за категоризация на местата за настаняване, които ще облекчат работата на  бизнеса
© Министерство на туризма

Подготвяме промени в Наредбата за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и заведенията за хранене, които ще облекчат работата на бизнеса.

Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с бранша в Равда, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Министърът обясни, че измененията в Закона за туризма за намаляване на административната тежест бяха приети от народното събрание и сега предстои поднормативната уредба също да бъде приведена в съответствие. С промените отпадат изискванията за редица документи, с което ще се оптимизира и съкрати времето за работа на администрацията, посочи още тя.

Водим последователна политика за увеличаване на туристопотока към България и данните за нощувките в област Бургас и заявените полети показват, че усилията дават резултат, заяви министърът. За първото тримесечие област Бургас вече отчете близо 7% ръст на пренощувалите лица в местата за настаняване с поне 10 легла, а нощувките са с ръст 24%. По думите на министъра прогнозите са това лято чуждестранните посещения у нас да нараснат с около 5%, а приходите от международен туризъм да са близо 4 млрд. лв. През миналата година в периода юни- септември чуждестранните туристи у нас бяха 5,3 млн., постъпленията достигнаха 3,7 млрд. лв. Положително влияние ще окаже и откриването на новия четирилентов път Бургас – Слънчев бряг в средата на юни, което ще облекчи трафика и ще улесни значително пътуването към морето, коментира министърът.

По отношение на плажовете министър Ангелкова подчерта, че проверките за министерството вече започват и ще се следи за стриктното спазване на закона и договорите на концесионерите и наемателите. Ще се проверява поставянето на спасителни постове, медицински пунктове и преместваемите търговски обекти, дали отговарят на одобрената схема. Морските плажове са изключителна държавна собственост и всички трябва да са наясно, че няма частен плаж и всеки който си го мисли ще му бъде прекратена концесията, категорична бе министърът.

Преди началото на сезона беше инспектирана и пречиствателната станция и резултатите от проверката са, че водата е чиста. Това беше потвърдено и от РЗИ Бургас.

Бургас, Равда и Несебър са включени в рекламната кампания на страната, която ще се провежда в световни медии, като CNN, BBC и Euronews, съобщи министър Ангелкова. И посочи, че районът в включен в 12-е винено-кулинарни дестинации и 7-е балнео и СПА дестинации. Тези инициативи на министерството целят популяризирането на различни видове туристически продукти, които да надгражда основните услуги по Черноморието и да разширяват крилата на сезона.

Подготвяме и обявяването на 2019-а за година на туризма на Русия в България и на България в Русия. Имаме политическа подкрепа от премиера Бойко Борисов и президента на Русия Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 за реализацията на тази инициатива и това е много важно, каза министърът. Тя допълни, че благодарение на министър-председателя Бойко Борисов и водената от него делегация срещата с президента Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 премина в изключително конструктивен дух. И двете страни подчертаха, че от ключово значение е развитието на двустранния туризъм.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2279 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини