Аржентинците с интерес към българските Златни пясъци

  • 22 май 2018 14:37

  • 2238
  • 2
Аржентинците с интерес към българските Златни пясъци
©

“Макар ние в Аржентина да имаме добри плажове, всички мои сънародници са чували за вашите “Златни пясъци” и много от тях биха желали да дойдат на море в България.”

С тези думи министърът на външните работи и на вероизповеданията на Република Аржентина Хорхе Фори посрещна в кабинета си в Буенос Айрес българския вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева. Захариева е на работно посещение в Аржентина в рамките на срещата на външните министри от Г-20, на която тя ръководи делегацията на Европейския съюз.

“Аз лично съм идвал много пъти във вашата държава и бих искал да насърчим обмена на туристи, като се опитаме да предложим по-евтини самолетни билети”, изтъкна министър Фори.

Между 1980 и 1984 година той е бил дипломат в посолството на Аржентина в Букурещ и е имал възможност често да посещава България.

“За първи път съм във вашата държава и благодаря за гостоприемството. Аржентина е първата държава в Латинска Америка, с която България установява дипломатически отношения - през 1931 г. Нашата общност тук се състои от близо 45 000 души, повечето аржентинци с български корени, и е мост между нашите две страни”, каза Екатерина Захариева.

“Българският бизнес може да предложи много идеи на вашата страна в областта на високите технологии, фармацията, ветеринарната медицина, производството на храни и възобновяемата енергия”, заяви българският първи дипломат.

Тя призова своя колега да организират възможно най-скоро среща на смесената търговско-икономическа комисия между двете държави, както и бизнес форум. Министър Фори прие идеята и изрази желание до края на годината Аржентина да бъде домакин на такава среща.

Съвкупният размер на аржентинските инвестиции в България възлиза на 1,1 млн. евро. В някои региони на България, предимно в централните части на страната, е внедрена и се използва оригинална аржентинска технология за компресиране, декомпресиране, транспортиране и разпределение на природен газ. През 2016 г. е регистриран ръст в българския износ за Аржентина на автоматични машини за обработка на информация, инсектициди, ензими и ензимни препарати, артикули за фойерверки, антибиотици, печатарски машини и двигатели. Вносът от Аржентина също бележи ръст. Двамата министри обсъдиха и отличното сътрудничество между България и Аржентина във връзка с организирането на ежегодните антарктически експедиции.

“В момента сме в процес на създаване на специална агенция, която да оказва логистична помощ на експедициите. Винаги ще сме насреща, ако имате нужда от подкрепа”, заяви министър Фори.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2238 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Стоян Георгиев

2018.05.25 | 08:44

2
Захариева,от Антарктика случайно да искат да почиват в България?

Добави коментар

Водещи новини