Ръст на туристите в община Елена

  • 17 май 2018 12:41

  • 1023
  • 0
Ръст на туристите в община Елена
© Pixabay

Ръст на туристите отчитат в община Елена. През миналата година е нараснал броят на нощувалите в Елена и околността туристи с около 25 процента, съобщи в пресклуба на БТА във Велико Търново кметът на балканската община инж. Дилян Млъзев.

По думите му 175 са местата за настаняване, като 16 са новите категоризирани бази от началото на годината. За първото тримесечие на тази година регистрираните нощувки са повече от 2000. Еленският балкан е предпочитана дестинация за българските туристи, но нараства броят и на гостите от Румъния, отбеляза той.

По отношение на затрудненото водоснабдяване на населените места по брега на язовир "Йовковци", кметът посочи, че след среща с представителите на ВиК-асоциацията при областния управител, се е взело решение в актуализирания инвестиционен план на ВиК "Йовковци" да бъдат заложени 2,5 милиона лева за оптимизация на водопровода от село Бадевци до Елена. Според него това ще реши част от проблема, но за генерално решение е необходима държавна помощ.

Общината търси начини за решаване на въпроса с лошото състояние на третокласния път Дебелец-Средни колиби-Елена. Трасето от второкласния път Поликраище-Лясковец-Елена- Сливен е включено за финансиране по ОП "Региони в растеж", но се изчакват сроковете за обжалване на обществената поръчка. Кметът отбеляза, че пътят е бил ремонтиран преди 30 години, а дължината му е над 35 километра.

В инвестиционната програма на общината са заложени над милион лева за ремонт на улици и 60 хиляди лева за общинската пътна мрежа, отбеляза кметът. През тази година ще започне санирането на 4 многофамилни жилищни сгради по Националната програма за енергийна ефективност.

Предстои изграждане на нов център за спешна медицинска помощ и във връзка с това се предвижда основен ремонт на улица, която ще представлява подход към центъра, посочи Млъзев.

Две нови инвестиционни намерения са постъпили в общинската администрация от началото на годината. Едното е за изграждането на цех за дървесни пелети, а другото - за предприятие за сушени месни деликатеси.

Пред журналистите кметът представи предстоящата програма, посветена на празника на града 21 май.

Последвайте канала на

БТА
1023 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини