Николина Ангелкова: Шенгенските визи на китайските туристи важат и за България

  • 10 май 2018 18:16

  • 1599
  • 0
Николина Ангелкова: Шенгенските визи на китайските туристи важат и за България
© Министерство на туризма

България устойчиво привлича все повече туристи през последните години. През 2017 г. посрещнахме близо 8,9 млн. чужди туристи, което е над 7% ръст спрямо рекордната дотогава 2016-а. Туристи от далечни пазари като Индия и Китай също все по-често избират страната ни като дестинация и ние работим активно за привличането им.

Това съобщи пред медии в Русе министърът на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard след откриването на 14-ото туристическо изложение “Уикенд туризъм”, съобщиха от пресцентъра на ведомоството. То е съпътствано от фестивал на туристическите анимации. Например китайските туристи с издадени шенгенски визи могат да идват у нас, без да е необходимо да вадят български визи.

Министър Ангелкова подчерта, че ведомството има отлично сътрудничество с МВнР за ускореното издаване на туристически визи и се обмислят възможностите за изнесени визови центрове в Китай и други държави по подобие на успешната практика с Руската федерация, като първо ще се направят съответните анализи. Това партньорство между министерствата ще насърчи планираните съвместни балкански маршрути, които инициирахме, и ще подпомогне туристическите пакети с Гърция, Румъния, Турция, Сърбия. България, Кипър, Хърватска и Румъния признават взаимно издадените от тях двукратни и многократни входни визи за влизане на територията на съответните държави.

Министърът обърна внимание, че двете институции обмислят и законови възможности да се издава разрешение за пребиваване над 90 дни за чуждестранни граждани от трети страни, наети в туризма като сезонни работници без наличие на виза за дългосрочно пребиваване. Това ще удължи активните сезони, ще улесни работодателите и е един от начините да се преодолее кратковременно недостигът на кадри в сектора. Очаква се това лято да бъдат наети такива служители от Украйна, Беларус, Молдова, като интерес има и от граждани на Филипините, Тайланд, Индонезия. Сезонни работници от трети страни се търсят вече не само за летните ни курорти, но и за зимния сезон, подчерта Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard.

Министърът изтъкна значението на диалога с големите туроператори като ТУИ, Томас Кук и др. за привличане на повече туристи не само към черноморските ни курорти, но и към градове като Русе и Велико Търново, които имат много богата история и култура. Дунавският град ще бъде един от домакините на световното първенство по волейбол през септември и е включен в специална промоционална кампания. За неговото популяризиране като дестинация съществен принос има и единственото в България специализирано изложение за уикенд туризъм с традиционен партньор Министерството на туризма, каза още тя.

Изложението привлича не само много професионалисти от бранша, но и изследователи, образователни и културни институции, творци от най-различни жанрове. Ще бъдат показани и филми от международния туристически кинофестивал „На източния бряг на Европа“, който традиционно се провежда във В. Търново.

Форумът се разраства с всяка година и събира не само нови участници, но и повече посетители и туристи. През 2017 г. в област Русе са реализирани близо 144 хил. нощувки в местата за настаняване с поне 10 легла. Приходите от тях надхвърлят 7,3 млн. лв. Тези резултати се надграждат през първите два месеца на настоящата година. Броят на пренощувалите лица в областта се е увеличил с близо 21% спрямо януари-февруари 2017 г., реализираните нощувки – с около 50 на сто, а приходите от тях - с приблизително 34 процента, посочи министър Ангелкова.

На откриването на форума бе кметът на община Русе Пламен Стоилов, с когото министърът проведе работна среща.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1599 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини