Броят на полските туристи в България се е увеличил с 10%

Според официалните данни за миналата година, страната ни се връща с голям успех на полския пазар - броя на полските туристи в България е нараснал с 10%.

На международното туристическо изложение в полския град Катовице черноморската ни община Несебър представи с атрактивен щанд,  мултимедия и луксозни рекламни материали възможностите си за културно-исторически и летен туризъм.

Участието на общината е било безвъзмездно, организирано от полски партньори.

70 на сто от полските туристи, които избират за почивка българското Черноморие, са от региона на Катовице. „Харесваме морето, слънцето, българското вино и българското гостоприемство“, споделиха полските граждани пред БНР.

Иван Сепетлиев - собственик на туристическа агенция, който от 15 години живее в Катовице, разказва:

„През последните години броят на туристите от Полша за България нараства значително. Преоткриват тази дестинация поради исторически и културни причини, но, разбира се, и по финансови причини. Това е шанс за България да се възползва отново да работи не само върху приходите, но и върху своя имидж. Споделял съм  дори с представители на местната власт, че трябва да се поработи върху подготвеността на персонала - говорим за владеене на чужди езици, но също и култура на обслужване.

България трябва да разбира нагласите, които вземат някакъв връх в държави, които е определила като target. Поляците традиционно обичат много зимния туризъм и тук отново говорим за това да бъдат осигурени инфраструктурни възможности, транспорт, пътища, но, разбира се, и популяризиране на зимните курорти“.

Според Сепетлиев рискът от битови престъпления е намалял през последните десетина години. Липсата на чистота обаче продължава да прави неприятно впечатление на туристите.

„Примерно, общите кофи за смет, които са отворени и стоят точно по тротоарите. Групите от туристи ходят по тротоари, при което, преминавайки покрай общ кош за боклук, разбирате как човека опознава и ароматите, и материалите, и културната особеност на местното население“. Поляците са трудолюбив народ и, отивайки някъде, искат, след като се завърнат, да останат с усещането, че това е била ваканцията на техния живот, коментира още той.

Коментари

  1. 2018.03.29 | 16:52
    Преди идвахме 10 човека, но сега вече сме 11. Пишете абсолютни стойности, защото например, ако имам 1 лев и намеря още един според Вас съм станал два пъти по-богат. Същото важи и за всеки милионер, който към богатство от един милион добави още един.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Tуризъм

още

Анкета

Ще провалят ли новите мерки зимния туристически сезон?

Ще провалят ли новите мерки зимния туристически сезон?

Избрано от Интернет