Министерство на туризма ще издаде първите удостоверения за планински водачи

  • 01 март 2018 11:16

  • 1205
  • 0
Министерство на туризма ще издаде първите удостоверения за планински водачи
© Булфото (архив)

Министерството на туризма ще връчи първите удостоверения за планински водачи. Очаква се това да стане на официална церемония на 15 март в София, съобщиха от Министерството.

Удостоверенията се издават с подпис на министъра на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard на успешно издържалите изпита за придобиване на професионална правоспособност. Документ ще получат 10 професионалиста.

След това планинските водачи трябва да подадат заявление за вписване в Списъка на правоспособните планински водачи, част от Националния туристически регистър. Включването в него става със заповед на министър Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard, след което правоспособното лице получава идентификационна карта, задължителна за упражняване на професията. В момента в списъка за правоспособни водачи са вписани 248 квалифицирани лица.

Това са първите изпити, които се провеждат за придобиване на правоспособност за упражняване на професията "Планински водач", се отбелязва в прессъобщението.

За провеждането им със заповед на министъра на туризма бе създадена комисия, в която са включени представители от Министерството на туризма, Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, на акредитирани висши училища и на браншови, продуктови и професионални туристически сдружения, вписани в Националния туристически регистър.

Изпитът се състои от две части - устна и практическа по въпросник. Предстои насрочване на следващ изпит за придобиване на правоспособност за правоспособност за планински водачи.

На церемонията в средата на март освен първите удостоверения за правоспособност на планинските водачи, документ за придобиване на правоспособност ще получат и успешно издържалите изпита за екскурзоводи. Това ще е втора група професионалисти, които са преминали изпита за упражняване на професията, който се организира от Министерството на туризма.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1205 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини