Министерството на туризма и УНСС подписаха споразумение за сътрудничество

  • 19 декември 2017 18:21

  • 1590
  • 1
Министерството на туризма и УНСС подписаха споразумение за сътрудничество
© Министерство на туризма

Министерството на туризма и Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) подписаха споразумение за сътрудничество.

В церемонията участваха министърът на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard, ректорът на висшето училище проф.д.ик.н. Стати Статев, членове на Ректорския съвет и студенти. Заедно ще работим за подобряване квалификацията на кадрите в туризма и за изграждане на взаимовръзка между научната дейност и мерките за развитие на устойчив туризъм. Темата е изключително важна за бизнеса. За министерството разрешаването на проблема с кадрите ще създаде устойчивост в сектора и ще гарантира качеството на българския туризъм, заяви министър Ангелкова, цитирана от пресцентъра на министерството.

Тя подчерта също, че настоящата година е от голямо значение за отрасъла, защото са надградени добрите постижения от 2016 г. - рекордна за отрасъла откакто се води статистика. Запазихме високите стойности в нарастването на чуждестранните пътувания и ще продължим да полагаме последователни усили, така че този положителен тренд да се превърне в устойчива тенденция. За периода януари–октомври 2017 г. посещенията на чуждестранни туристи в България надвишават 8 млн. и се отчита скок от 7,6% спрямо същия период на миналата година, припомни Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard.

Тя поясни, че взаимодействието между Министерството на туризма и висшите учебни заведения вече е факт и дава отлични резултати. Благодарение на партньорството с Русенския университет „Ангел Кънчев“ България се представи на Световното туристическо изложение за професионалисти в Лондон с дигитален корнер. Част от него беше изработеният от студенти дигитален принтер, който на място създаваше триизмерни миниатюри на прочути туристически обети у нас. Министърът на туризма съобщи още, че предстои подписване на подобно споразумение и със Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Заедно с Министерството на образованието и науката работим и по създаването на Център за квалификация и преквалификация на кадрите в туризма. Според статистическите данни у нас повече от 330 хил. българи са заети в туризма. Въпреки това през активните месеци се налага да се търсят работници и от трети страни. Само през лятото около 3200 бяха заетите чужденци, основната част от тях от Украйна. Убедена съм, че споразумението с УНСС ще подпомогне трайното решаване на проблема с изпълнителските кадри в туризма, каза министър Ангелкова.

С Министерството на туризма работим съвместно в различни направления и дойде моментът това сътрудничество да стане и институционално, подчерта проф. Статев. Той акцентира, че документът визира оптимизирането на студентските стажове и успешното развитие на младите хора с туристически профил. Ректорът на УНСС обеща много силно и активно участие на възпитаниците на висшето училище в събитията, организирани от министерството. Университетът ще оказва помощ с иновативни разработки за туристически мониторинг и с икономическа обосновка на потенциални обекти от инвестиционната карта на министерството.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1590 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.12.19 | 19:52

1
Седесарският кypвенски туризъм ще стане висше.

Добави коментар

Водещи новини