Истински лукс е карането на ски у нас

  • 10 януари 2012 07:59

  • 4401
  • 2
Истински лукс е карането на ски у нас
©

Карането на ски е най-скъпо в България, пише „Монитор".

Бяха сравнени условията за практикуването на този спорт на база цена на лифт карта за един и същи период от време, колко се чака, за да стигне човек до желаната писта, възможностите за пързаляне на ден в километри, стойността на ски училището, цената на допълнителните, но почти задължителни услуги като ски гардероб и паркинг и не на последно място стойността на прехраната в непосредствена близост до ски съоръженията.

За целта са избрани три произволни курорта: Банско у нас, Шладминг в Австрия и най-скъпият швейцарски ски курорт Цермат, условията в който позволяват активно каране дори и през август.

Само преди дни сайтът за пътувания Trip Advisor определи страната ни като най-евтина за упражняване на зимни спортове, но оценката е само на база крайна цена при най-изпилени условия. В тази оценка не е отбелязан факторът на удовлетвореността, който всъщност е решаващ за осигуряването на така мечтаните у нас висококатегорийни туристи.

От пръв поглед е видно, че цената от 155 евро за 6 дни ски карта в Банско е с 30 на сто по-евтина от австрийската, която струва 210 евро за същото време. Малка подробност обаче е, че в нашия курорт карта за 7 дни не съществува. Просто следват 9 дни. Ако искаш. В Шладминг тарифните възможности са 1400. Можете да си купите карта за едно-единствено спускане, за час, за пет часа, за седем дни и половина. Идеята не е някой да ти каже колко пари ще ти вземе и ако си на загуба, проблемът си е твой, а да останеш удовлетворен от възможностите, които адаптираш според желанията си. Целта на качествените курорти е всеки турист да си тръгва с убеждението, че преживяването му е струвало поне толкова, колкото е платил. Шестдневната карта в Цермат струва 371 франка или 304 евро. Възможните тарифи са три: само локално возене, за няколко различни хълма или международно, а тарифите също са неизброими.

В нашия курорт общата дължина на пистите, включително и ски пътят, е 60 км, лифтовете са 9, а влековете четири. В Австрия един регион в който се включват четири различни хълма, общата дължина на пистите е 860 км, лифтовете са 270, влековете, които са за деца, са над 150. Някои от пистите са с ширина от 250 метра, а само в рамките на два хълма са инсталирани 220 оръдия за сняг с капацитет, достатъчен да покрие 348 футболни игрища или 190 хил. куб.м дневно. Ако бъде запълнен капацитетът на оръдията в рамките на ден, това ще струва 760 хил. евро. Само в рамките на двата хълма капацитетът на лифтовете е 36 хил. човека на час.

Преди два дни у нас популярен зимен курорт тържествено отчете близо 40 хил. туристи от началото на сезона.

Швейцарският курорт е най-елитният в Европа. Там лифтовете са едва 57. Най-дългата писта е 28 км, като започва в Цермат и завършва в Италия. Може да се купи комбинирана карта за каране в двете държави, както и да се ползва влаков транспорт между отделните области за каране. Цената й за 6 дни е 397 евро.
В абсолютни стойности несъмнено тази карта е най-скъпа. Оттам насетне обаче трябва да изчислим ефективността на разхода.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4401 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
@ 1

2012.01.16 | 06:41

2
Само дето при нас ще се пързаляш най-малко километри на ден за 1 евро, защото държавате беше приватизарана от мутри и престъпници и процеса само се засилва с настоящите такива в МС. Гласуващите българите обожават да вкарват престъпници и олигарси в Народното Събрание, а после се чудят защо ги дерак като кокошки ... xD

2012.01.15 | 23:48

1
Е кво сравнявате България с развитите страни? То и Африка сравнена с България е много зле , те там хората дори храна нямат. Винаги е имало по-добре и много зле на тази планета.

Добави коментар

Водещи новини