В туризма има излишък на кадри с висше образование

До 2020 година едва 2 процента от работодателите ще наемат висшисти с диплома по туризъм. Това заяви в Бургас министърът на образованието и науката проф. Николай ДенковНиколай Денков Николай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян. Той се позова на социологическо проучване, проведено през 2015 година като част от подготовката на рейтинговата система на висшите училища в България.

Въпреки намаления прием за предстоящата академична година, броят на първокурсниците в професионално направление "Туризъм" - 2138, ще надхвърли заявката на национално представителните работодателски организации. Те са декларирали необходимост от 1800 специалисти с висше образование в тази област. Освен това по данни от Националния осигурителен институт и рейтинговата система приложението на придобитото висше образование в сферата на туризма е най-слабо в сравнение с всички други професионални направления. Само 19.7 процента от абсолвентите с такива дипломи работят по специалността си при средно 47 на сто за всички направления, заяви министърът.

Тези данни показват, че в туризма има излишък на специалисти с висше образование. В същото време браншът се нуждае от кадри със средно образование. Затова усилията на МОН са насочени към развиване на професионалните гимназии по туризъм и към балансиране на студентите в професионално направление "Туризъм", обясни министърът на образованието. В Бургас той участва в кръгла маса за образованието и реализацията на специалистите в сферата на туризма заедно с министъра на туризма доц. Стела БалтоваСтела Балтова Стела Балтова е служебен министър на туризма в кабинета на Огнян Герджиков. Родена е през 1961, представители на висши училища и на Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България.

В момента 10 държавни и четири частни висши училища в страната обучават общо 4854 студенти в направление "Туризъм". Сред предпочитаните специалности са "Мениджмънт в туризма", "Управление на хотелите и ресторантите", "Културен туризъм", "Аграрен туризъм", "Екологичен туризъм", "Алтернативен туризъм", "Кетъринг". Сравнително най-лесно намират работа по специалността си възпитаниците на СУ "Св. Климент Охридски" - 34 процента от завършилите, а най-трудно - абсолвентите на Колежа по туризъм в Благоевград - 10 на сто.

Средно образование в сферата на туризма дават 112 училища. 85 от тях са професионални гимназии, 25 - средни училища, а 2 - училища за деца с увреден слух. Към 9 февруари т.г. те имат общо 19 526 ученици. Обучението е за придобиване на първа, втора, трета и четвърта степен на професионална квалификация от направление "Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг" и за придобиване на трета степен на професионална квалификация от направление "Пътувания, туризъм и свободно време".

Коментари

  1. 2017.04.25 | 09:53
    явно и тоя се е сдобил с хотел , по време на министеруването , та се е загрижил за по евтинки кадри
  2. 2017.04.24 | 14:20
    С две думи, не ни трябват мениджъри, а сервитьори !
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Tуризъм

още

Анкета

Ще провалят ли новите мерки зимния туристически сезон?

Ще провалят ли новите мерки зимния туристически сезон?

Избрано от Интернет