Местят храма на Кибела до морето

Кметът на Балчик Николай Ангелов има намерение да премести уникалния храм на богинята – майка Кибела, открит през 2007 година, на място в близост до морето, на крайбрежната алея. Така той ще стане достъпен за туристите и ще може да бъде съхранен, пише "Монитор".

Това обяви за пръв път Ангелов на 12-ата световна среща на българските медии, която се провежда от 17 до 21 май в чешката столица Прага. Към днешна дата останките от националния паметник на културата се намират в частен имот, а движимите артефакти – (от ІІІ век пр. Хр. до ІV век сл. Хр.), монети, скулптури, надписи, костни игли, строителна керамика, присъщи на античния Дионисополис, се съхраняват и експонират в Историческия музей.

Храмът на Кибела бе открит през 2007 г., по време на строителни работи в частен имот. Багерът попаднал на правоъгълна антична сграда, а по-късно се оказа, че това е най-добре запазеният досега храм на Кибела - Великата майка на боговете. Постройката е с площ 93,5 кв.м. и се отнася към интервала 280-260 г.пр.Хр. Почти всички намерени статуи са на Кибела. Тя е облечена в дълъг хитон и химатион, седнала е на трон и държи тимпан в лявата ръка. При четири от намерените статуетки в скута на богинята е легнал лъв. В храма са открити 27 изцяло или почти изцяло запазени надписа и няколко по-малки фрагмента. Всички текстове, с изключение на един, са на гръцки език. Най-ранните надписи са от III в.пр.Хр. Най-късният текст е и единственият на латински език, датиран е в първата четвърт на IV в. Надпис от I в. информира за богато дарение, включващо посвещаване на статуи и релефи, украсяване на светилището и издигане на покрита колонада.

В презентацията си в панела "Опазване на културно-историческото наследство - регионални политики", Николай Ангелов представи направеното за възстановяването и експонирането на късноантичната и средновековна крепост, мелницата и галерията в Балчик, както и Текето в с. Оброчище.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Tуризъм

още

Анкета

Ще падне ли още цената на биткойна?

Ще падне ли още цената на биткойна?

Избрано от Интернет