Еверест е засипан с 10 тона човешки фекалии

  • 30 март 2016 14:50

  • 3858
  • 4
Еверест е засипан с 10 тона човешки фекалии
© GettyImages

Най-високият връх на планетата е засипан с над 10 тона човешки изпражнения, затрупан е със счупени уреди и кислородни бутилки, алармира американският в. „Вашингтон пост”. Според изданието алпинистите, търсещи слава, съсипват най-емблематичната планинска верига на Земята, пише "Новинар".

„Вашингтон пост” отбелязва, че местните шерпи свалят от планината повече от 11 793 кг екскременти всеки сезон. Фекалиите се изхвърлят в ями в близост до Горак Шеп – малко селце, разположено на около 5163 метра надморска височина.

По време на краткия двумесечен период, когато условията в планината са подходящи, стотици катерачи тръгват от базовите си лагери с надеждата, че ще успеят да покорят Еверест. И макар че не всички успяват да постигнат целта си, всеки от тях оставя след себе си сериозно количество изпражнения и боклуци, за които някой друг трябва да се погрижи. Замърсяването продължава, въпреки че властите в Непал имат изискване всеки катерач да свали 8 кг боклук със себе си или любителите на ледените върхове губят депозита си.

Обикновено алпинистите изкопават дупки в снега, които използват като импровизирани тоалетни. След като си свършат работата, те просто ги покриват и продължават по пътя си. Но заради ниските температури изпражненията си остават непокътнати и с течение на годините започват да се трупат. Най-лошо засегнатите от фекалиите райони се намират до самите лагери, които катерачите използват, за да се аклиматизират към височината.

Задълбочаването на проблема води и до замърсяване на местните водни източници, тъй като изпражненията бавно, но сигурно се просмукват в земята. Септичната яма в Горак Шеп представлява развъдник на болести, с който местните жители непрестанно се борят.

Добрата новина е, че екип от инженери вече е намерил начин да се справи с проблема. Биогазовият проект на връх Еверест има за цел да превърне септичната яма в източник на енергия. Това става с помощта на биореактор, който превръща изпражненията в източник на енергия с помощта на метанова ферментация. Устройството работи, вкопано в земята, при много ниски температури и се задвижва от слънчеви батерии. То е покрито със специална изолация и разполага с 200-ватова резистор бобина. През нощта апаратът разчита на акумулатори.

Последвайте канала на

Novini.bg
3858 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.03.30 | 17:25

2
Глупости на търкалета! За каква площ говорим? Фекалиите гният с течение на времето. А 10 тона от тях съответстват приблизително на 100 хиляди броя в свежо състояние.

2016.04.07 | 12:39

4
И колко БРОЯ фекалии има в един тон? Като специалист по фекалиите би ли ни светнал“
миньора

2016.03.30 | 17:52

3
Вече всичко не Еверест е минирано

2016.03.30 | 15:55

1
ами аз вчера ходих да акам на еверест, че мойта тоалетна развалена

Добави коментар

Водещи новини