Нови атракциони за деца на Витоша чакат европейско финансиране

  • 12 ноември 2015 13:05

  • 1229
  • 0
Нови атракциони за деца на Витоша чакат европейско финансиране
© Булфото (aрхив)

Осем проекта за нови атракции в Природен парк "Витоша", част от които са насочени към децата, търсят европейско финансиране в новия програмен период, съобщи директорът му Снежана Петрова пред БТА.

По думите й те са дело на българо-австрийска фирма, която е спечелила обществена поръчка, обявена от дирекцията на парка.

За проектите, които са в различни части на планината, има техническа готовност. Една от целите е и "оживяване" на витошките селища, в които "нищо не се случва", коментира Петрова. Един от проектите е за децата в Ярлово, които ще се учат чрез игри как се пресява злато. Селото е от южната страна на Витоша, където минава река Палакария. В нея навремето се е добивало и пресявало злато.

Предвижда се и създаването на обиколна алея, която да минава през няколко местообитания, всяко от които обозначено с табели с информация за растителните и животинските видове в района. Друг проект предвижда да бъде изградена кула с погледна площадка на "Копитото", от която туристите да наблюдават София отвисоко. На мястото ще има и интерактивни табели, които да обясняват какво се вижда.

Обекти на културното наследство пък ще се реставрират във витошките села Кладница и Чуйпетлово. В Чуйпетлово има воденица, която е в много окаяно състояние. Идеята е тя да се реставрира и изцяло да се облагороди пространството около нея, а на туристите да се показва характерната дейност, която се е извършвала в миналото на обекта.

По проект се предвижда и облагородяване на пространството около църквата в Чуйпетлово. Сградата е пострадала от голямото земетресение в Перник преди няколко години и общината е възложила разработването на спешен проект за укрепване. След изпълнението му ще може да се реализира и проектът на Природен парк "Витоша". Над Кладнишкия манастир пък има място, свързано с легендата, че оттам е минал св. Иван Рилски на път за отшелничеството си в Рилската обител.

Друг проект предвижда изграждането на велоалея, която да свързва витошкото село Боснек с Чуйпетлово. Наблюдателна кула и мостик пък ще свързват стария и новия вход на пещерата "Духлата". Пещерата е невероятно красива и е най-дългата на Балканския полуостров. Макар да има ограничен режим на ползване, интересът към нея е голям, отбелязва Петрова. Възможно е част от проектите, които попадат в селата от община Перник, да се реализират със средства от българо-сръбското сътрудничество по програма "Интеррег". За това са разговаряли представители на дирекцията на Природен парк "Витоша" и oбластната управа на Перник. За останалите ще се търсят възможности за включване в проекти, финансирани по оперативните програми, тъй като дирекцията на парка не разполага с нужните средства.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1229 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини