Туристи искат неустойка за платени чадъри

  • 16 юни 2015 09:26

  • 2212
  • 2
Туристи искат неустойка за платени чадъри
©

Туристи искат неустойка от хотелиерите за това, че са принудени да плащат за чадъри и шезлонги на плажа Несебър-юг. Това се случи след като концесионерът запълни с платени съоръжения свободната доскоро пясъчна ивица до почти самото море, пише в. "Телеграф".

От фирмата концесионер твърдят, че са спазили законовите изисквания половината плаж да е за свободно ползване. Тази година обаче имало нова схема за разполагане на чадърите и шезлонгите, която била одобрена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството - 100 м платена, 100 м свободна територия.

Това се е наложило и от новите атракции, които концесионерът въвежда. "На практика от близо половинкилометровата плажна ивица 52% са свободна територия, но тя е разделена на зони и това може да се установи във всеки момент", твърдят от фирмата концесионер. Проблемът бил в самите хотелиери, които не искат да плащат по никакъв начин за плажното спокойствие на гостите си. Концесионерът е предложил на недоволните от новото разпределение опцията хотелите да плащат по 10 лева на ден за чадър и два шезлонга и ако преценят, да включат тези пари в стойността на почивката. Хотелиерите обаче не са съгласни.

От МРРБ назначиха проверка по случая, но резултатите от нея до вчера още не бяха готови. И преди фирмата концесионер на южния плаж в Несебър "Сироко" ЕООД е била хващана в неизпълнение на клаузи от концесионния договор, включително за неизпълнение на задължението 50% от ивицата да е за свободно плажуване. Това сочи отчет за изпълнение на договора от 15 януари миналата година, става ясно от националния концесионен регистър.  Има и други нарушения като например това, че фирмата не е спазила задължението да не допуска незаконно строителство на ивицата и изграждането на трайни съоръжения върху нея. Дружеството е глобено с близо 1000 лева.

Справка в системата "Дакси" пък показва, че "Сироко" ЕООД е натрупало над 10 млн. лв. печалба през последните години.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2212 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.06.30 | 21:33

2
Свободните зони по нашите плажове са около кошчетата за боклук и заведенията,естествено че никой няма да легне там.Защо не се въведе правило плажа се разделя по средата,от ляво е платено,от дясно е свободна зона?
Каро

2015.06.30 | 15:05

1
Ми то така от дясно ще стане по свободна зона и от свободната, защото там няма да има никой.

Добави коментар

Водещи новини