Златото заминава за Лувъра в сандъци със секретен код

  • 18 март 2015 20:58

  • 1912
  • 1
Златото заминава за Лувъра в сандъци със секретен код
©

Небивал медиен интерес има към изпращането на българската изложба с наши антични съкровища в Лувъра. Само от една телевизия изпращат три екипа с оправданието, че са от различни предавания. “Моля ви, пречите да работим, а тук боравим с национални съкровища”, разбунтували се българските и френските специалисти, които с ръкавици опаковат експонатите за пътя им към Франция, съобщава 24 часа.

Днес тръгна тежкотоварен камион, който отнесе най-тежките каменни монолити, които не биха могли да бъдат натоварени в самолет. Застраховката е изцяло отговорност на българската държава, но от границата нататък френските домакини имат грижата всичко да пристигне цяло и непокътнато.

Най-голямото натоварване на екипа ще е до понеделник, когато в ранни зори всичко трябва да е приготвено за натоварване в самолет. “Имаме голям опит и подходящи сандъци - разказаха археолози. - Разполагаме със силиконови форми - гнезда, особено за панагюрското съкровище, което от години пътува по света. А сандъците със секретни ключалки с код са огнеопорни и надеждно защитават златото.” Досега екипите, подготвили изложби по цял свят, не са имали проблеми. Някои експонати обаче са много крехки и не е препоръчително често да пътуват.

Последвайте канала на

1912 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.04.13 | 15:03

1
pravilno za volen siderov li da pihat.

Добави коментар

Водещи новини