Реставрираха Рилския манастир

  • 17 октомври 2011 15:38

  • 3382
  • 0
Реставрираха Рилския манастир
©

Завърши реставрацията на параклиса "Успение на Свети Иван Рилски", който се намира в главния манастирски храм в Рилския манастир.

Реставрационните дейности продължиха две години.

Средствата за това са осигурени от държавната субсидия за Светата обител. Според служителите многобройните гости на манастира вече могат да видят стенописите в истинския им блясък.

Реставрация на параклиса не е била извършвана от около 170 години, когато са рисувани стенописите. Много от тях са били увредени от климатичните условия, разказа игуменът на Светата обител епископ Евлогий, цитиран от БНТ.

Сега мога да кажа спокойно, че стенописите възстановиха първоначалния си блясък, красота и най-вече съдържание - богословско, историческо и както всички могат да видят с просто око - четат се надписите, виждат се образите, сцените от живота на Иван Рилски, допълни той.

Реставрацията е извършена от екип от художествената академия в София. По време на работата си реставраторите са попаднали на надпис с имената на зографите на стенописите. Това са Димитър Зограф и Костадин Вельов от Самоков.

През следващата година ще бъде реставриран и иконостасът, който също е в окаяно състояние. Той е запазен от старата църква още преди да се построи главния манастирски храм и също е ценен, допълни дядо Евлогий.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3382 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини