Зелени еко активисти: В България ски-туризъм просто не може да има

  • 15 януари 2015 12:11

  • 1628
  • 5
Зелени еко активисти: В България ски-туризъм просто не може да има
©

В България ски-туризъм просто не може да има.

Това заявиха зелени еко активисти на среща на 12.01.2015 г., организирана от министъра на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard, която бе поканила неправителствени организации, за да чуе становищата им по темата „Планински туризъм“ в България. В събитието участваха „Зелени Балкани“, Фондация „Биоразнообразие“, Сдружение за дивата природа „Балкани”, WWF, „Световен фонд за дивата природа“, Форум „Природа“, „Природата за хора и регионите“ и още няколко неправителствени организации.

Стенографски запис. Изказаха се:

Андрей Ковачев – Сдружение за дивата природа „Балкани”. Говори за цените и качеството на туристическите услуги в България. Заяви, че рентабилността в планинския туризъм е много ниска и, че заплатите в сектора са най-ниските (камериерки, готвачи и т.н.). Смята, че човешкият капацитет е основният проблем. Даде примери и разказа личните си наблюдени от последното си посещението в Гърция.

Стефан Аврамов – Българска фондация „Биоразнообразие”. Разказа за проекти, в които участва („Тракийско злато”, издаване на пътеводители, нов проект в източните Родопи и т.н.). Основно с холандско финансиране. Оплака се, че не срещат никаква подкрепа от държавата. Уточни, че заедно с холандските си парньори, очакват финансова подкрепа (за тяхно издание – пътеводител), каквато не са получили. Реплика: Напомняме на господина, че в България туризмът е частен сектор и не всеки проект може да очаква помощ от държавата.

Тома Белев – Представи се като част от „Асоциация на парковете в България”. Според него добър туризъм има, когато той се прави 24 часа на ден и 365 дни в годината. Сега в България туризмът е 3 месеца на морето и със същия персонал 3 месеца в планината. Най-големите туристически обекти в България чрез офшорните си дружества изнасят печалбите си в чужбина, не са регистрирани на място. Изрази несъгласието си, чрез сметките си за ток (към ЧЕЗ) в София да плаща за новата инфраструктура (на ЧЕЗ) в Банско. Аналогично е против изграждането и финансирането от държавата и еврофондовете и на останалата инфраструктура в Банско (канализация, пречиствателни съоръжения и т.н.), които работят 3 месеца за 40 000 човека, а през останалото време за 12 000 човека. Смята, че с най-добри переспективи в БГ е пешеходният туризъм (с най-дълга история, имаме най-добре маркираните и най-дългите маршрути), балнеологията, културно-историческият, приключенският, виненият и хранително-вкусовият туризъм. Проблем било криенето на проходи от туризъм. Не се отчитали реалните обороти. Категорично изключва развитието на ски-туризма като възможност за развитие, защото не спазва принципите.

Евдокия Манева - Форум „Природа“ – Говори за стратегия, подготвена от специалисти от БАН. Акцентира, че масовият туризъм е основата, а алтернативният - надгражда. Той за това е и алтернативен. При алтернативния туризъм се сблъскваме с манталитета на местното население. В България нямаме традиции в обслужването на гости в дома (в смисъла на бизнес).

Министър Ангелкова заяви, че работят по стратегия за устойчиво развитие на туризма, но не от 100-200 страници, а по-скоро като пътна карта. За тази година акцентът е върху културно-историческият туризъм. Подчерта, че основната причина за тази среща е желанието й да разбере в детайли какви точно са аргументите срещу развитието на ските, там където е възможно. Може ли да се постигне баланс? Даде примери от държави в Европа с развита ски-инфрастуктура и с намерени баланскирани решения между защитени територии и ски-инфраструктура (Доломити и т.н.) Пожела да чуе защо точно са против в дълбочина.

Тома Белев – иска доказателство. Разви тезата, че всъщност в България сме на предпоследно място в Европа по защитени територии с 5.5% „класически” защитени (според ЗУТ), в които основната цел е защита на природата.

Размениха се реплики от няколко участника. Министър Ангелкова даде нови примери (Австрия, Швейцария). Беше репликирана от Андрей Ковачев с данни за разликата в средната надморска височина между БГ и Австрия – 500 м. и между БГ и Швейцария – 1000 м.

Тома Белев – каза, че към момента ски зони в България за построени със закононарушения – Банско и, че в момента има дело за укриване на данъци от „Юлен” АД и „Витоша ски”.

Андрей Ковачев поиска да се направи изследване за плътността на ски-пистите в България и Австрия (площи, наклони и т.н.). Според него у нас е по-плътно. Разказа за съгласуван ски-проект (КОМ-Берковица), който не се прави. Извод: инвеститорите са лошите. Отново повтори тезата си, че най-ниските заплати у нас са в туризма (камериерки, готвачи) и, че рентабилността в зимния туризъм е много ниска.

Реплика от Евдокия Манева, която заяви, че колегите от НПО-тата не са честни и откровени в отговорите си, а и не звучи добре, представящ себе си като еко-експерт (Андрей Ковачев) да обяснява на министъра на туризма за рентабилност и други икономически категории в туризма.

Министър Ангелкова благодари за коментара и подкани отново да чуе обяснение защо в България не е възможно да се развива ски-инфраструктура. Даде нови примери за новостроящи се големи ски-проекти в съседните Турция и Румъния.

Георги Стефанов – WWF. Според него основните причини са неспазването на законите и трайните климатични промени водещи до високи температури, липса на сняг и проблеми с питейната вода, породени от системите за технологичен сняг. Заключение според него: „Ски-туризъм просто не може да има”.

Андрей Ковачев се изказа за възможните компромиси и даде пример от работата му по проект в западна Стара планина, където са коригирали границите на защитени зони заради инвестиционни проекти. Смята, че трябва да се развива социалният туризъм (да се стремим към по-ниски цени в туризма)

Министър Ангелкова покани зелените НПО-та да излъчат техен представител, който да бъде включен в Националния борд по туризъм. Пое ангажимент в близките 10 дни да организира нова среща в по-широк формат по темата планински туризъм с инвеститори, бранш, НПО-та, местни и т.н.

Представителят на „Природата за хората и регионите“ не се изказа.

Последвайте канала на

Novini.bg
1628 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
spoter

2015.01.29 | 11:57

5
Зелени активисти пълни МУХЛЬОВЦИ !!!
Фют

2015.01.29 | 11:57

4
Как отчетливо се вижда ,че господа зеленчуците защитават чужди икономически интереси.
Деси

2015.01.29 | 11:56

3
Тия не са никакви еколози, а долни продажници, които защитават частни интереси и се подиграват с България!
Възмутена!!!

2015.01.29 | 11:48

2
кАК така някакви смешници ще решават дали туризмът ни ще се развива или не??
Хачо

2015.01.19 | 15:56

1
Законите са за да се спазват, нали искаме правова държава

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини