Планинарите да избягват консумацията на големи количества храна и алкохол

  • 02 януари 2015 12:03

  • 1058
  • 0
Планинарите да избягват консумацията на големи количества храна и алкохол
© Булфото

Планинските туристи трябва да избягват консумацията на големи количества храна и алкохол.

Това заяви пред Радио „Фокус” – Велико Търново Христо Ненков от Планинска спасителна служба при БЧК-Велико Търново.

Той посочи още, че e задължително планинарите да носят у себе си допълнителна батерия за мобилните си телефони.

„Препоръчително и много полезно е и групата от туристи да бъде съставена, доколкото това е възможно, от хора с близки или еднакви възможности. Имам предвид не да има деца на 4, 5 или 6 години, които биха вървели по-трудно при една метеорологична промяна на времето. Или пък да има хора на около 60-70 години, които имат същите проблеми. За такава група се казва, че е трудно подвижна, тя се забавя”, каза още Христо Ненков.

Той посъветва тези, които са решили да правят подобни преходи да се обадят на хижаря, в чиято база са отседнали. Той трябва да е информиран, кога туристите са достигнали целта си. По този начин се знае къде има група, дали тя се движи, накъде и дали е пристигнала.

„Не трябва да се напуска билното трасе, или т. нар. маркирано трасе. През лятото това не е проблем, тогава времето е топло и приятно. Дори нощта да ни завари в планината, не е проблем да се запали огън и да останем там, където сме. През зимата това може да е изключително опасно, тъй като нощем температурите са минусови. Тъмно е, студено е. Човек веднага се стресира в такава обстановка и може да стигне до крайни решения”, обясни още планинарят.

Последвайте канала на

1058 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини