Екскурзоводите искат регистър

  • 13 ноември 2014 17:00

  • 1455
  • 0
Екскурзоводите искат регистър
© Getty Images/Guliver

Изготвянето на специален регистър на екскурзоводите в страната, поиска председателят Съюза на екскурзоводите в България Валери Гочев. Той уточни, че това предложение ще бъде обсъдено подробно на предстоящата първа Национална конференция на специалистите от този бранш, която ще се проведе от 14 до 16 ноември във Велико Търново.

Решенията на форума ще бъдат представени на новия министър на туризма.

За да има право да практикува, всеки специалист от бранша е редно да отговаря на редица изисквания, посочи Гочев.

Според него създаването на регистър ще намали нелоялната конкуренция в сектора и ще повиши качеството на услугите.

Гочев допълни, че освен другите изисквания, трябва да се въведе задължително условие екскурзоводите да владеят български език. Той уточни, че това ще спре практиката чужденци да водят групи, като никой не знае какво точно разказват за нашата история и култура.

От бранша ще настояват за въвеждане на единен национален телефон за подаване на сигнали за нарушения в системата на туризма. Според Гочев е редно да бъдат създадени и специализирани структури към общините, които да следят за спазването на правилата в сектора и да налагат санкции на нарушителите. Освен това професионалните организации на екскурзоводите в страната трябва да бъдат задължени всяка година да организират курсове за повишаване квалификацията на членовете си, каза още Гочев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1455 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини