Край на кризата с руските туристи

  • 14 септември 2011 19:44

  • 2115
  • 3
Край на кризата с руските туристи
© Булфото

Край на кризата с руските туристи - след шестдневни изпитания, всеки момент руснаците трябва да излетят към родината си със самолет на "България еър".

Почти до последния момент не беше ясно кога, с какъв самолет, на коя авиокомпания и колко хора ще летят, информира бТВ

В крайна сметка удълженият престой на няколкостотин души вече приключи. Самолетът с последните 106 души, останали в Бургас и Варна, ще отлети за Санкт Петербург.

Министърът на транспорта Ивайло МосковскиИвайло МосковскиИвайло Московски е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета днес обяви развръзката - и последните блокирани руски граждани се връщат по домовете си още тази вечер.

Държавата и националния превозвач се споразумяха, че ако бъде спазен ангажимента за извозване на всички пътници към Русия, лицензът на компанията няма да бъде отнет. До тежката ситуация се стигна заради търговски спор между "България еър" и "Алма Тур". Авиокомпанията отказа да лети с клиенти на туроператора заради натрупан дълг от 7 милиона лева .

"Добре е, че тази драма свършва. Освен това не се стигна до някакви произшествия. Тези, които не се чувстваха добре, получиха медицинска помощ и прекрасни условия. Всички, които знаят за този проблем, считат, че той е еднократен и временен и засяга само един оператор", заяви заместник-председателят на руската Агенция по туризъм Григорий Саришвили.

Днес от БСП поискаха оставката на министъра на икономиката и на заместника му с ресор туризъм. Червените поставиха въпроса кой ще поеме моралните и материални щети на потърпевшите, които се очаква те да предявят.

И ако сагата за над 800 руснаци и финландци приключи, то коментарите в руската преса не стихват. България погребва своята туристическа репутация, пише "Российская газета". И допълва, че догодина руснаците масово ще изберат други курорти, като загърбят Златни пясъци и Слънчев бряг.

Агенция "Новости" пък посочва, че до края на септември още около 700 туристи от Санкт Петербург, които са в момента у нас, може да бъдат затруднени с връщането си в Русия, защото "България еър" отказва да изпълни полетите, предвидени в съвместната си програма с "Алма тур".

Последвайте канала на

Десислава Станева
2115 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2011.09.17 | 13:45

3
бахти тъпаците как се изложиха , а от руснаците идваха хубави пари . Българска работа - двама се карат,трети печели е тва е
neadrentaleca

2011.09.15 | 04:54

2
И защо искат оставката на министъра - на кой са тези компаниии - истината е, че комуниста нема род и родина - само интереси!
Гого

2011.09.15 | 02:16

1
Руската криза свърши а кога ще свърши нашата ?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини