Търсят преките роднини на първия чуждeнец, посетил "Слънчев бряг"

  • 15 юни 2014 09:51

  • 3852
  • 0
Търсят преките роднини на първия чуждeнец, посетил "Слънчев бряг"
©

Издирват се преки роднини на първия чужд турист посетил курорта "Слънчев бряг". От летописната книга на туристическия комплекс се знае, че на 8 юни 1959 година първият гост на "Слънчев бряг" е Франтишек Силвестър от град Острава, Чехия.

Летовникът е отседнал в хотел "Калина". Това каза на пресконференция с журналисти и хотелиери в курорта "Елените" заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев, цитиран от БТА.

Снимка на Франтишек Силвестър има в някои книги за историята на "Слънчев бряг". Фотосът показва посрещането на чеха в курорта, заяви от своя страна Елена Иванова, председател на Управителния съвет на Съюза на собствениците.

Родните на Франтишек Силвестър се издирват за да им бъде връчена награда - безплатна седемдневна почивка в "Слънчев бряг".

Ваучерът ще бъде връчен лично от заместник-министъра на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев. Той пое ангажимента да осигури престоя им у нас, а наградата се дава по повод 55-тата годишнина на туристическия комплекс.

Ботев припомни, че курортът "Слънчев бряг" е учреден на 30 юни 1958 година с постановление номер 120 на Министерския съвет на НРБ. Тогава в документите, Слънчев бряг фигурира като летовище.

"Откриването на първия турист посетил курорта "Слънчев бряг" или негови роднини, ще бъде голям успех. По-голяма реклама от тази, да се срещнем с тях и да ги докараме на почивка в "Слънчев бряг", едва ли ще имаме за Централна Европа и Чехия", каза на пресконференция министърът.

Вчера, по покана на Съюза но собствениците-Слънчев бряг, Ботев се срещна с хотелиери и журналисти в курорта Елените. Там се състоя кръгла маса на тема "Националните курорти-пътят към тяхната самостоятелност", а по-късно с водосвет, заря, голям концерт и коктейл, хотелиерите дадоха старт на новия летен туристически сезон в курорта Слънчев бряг.

Последвайте канала на

3852 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини