Оптимистични прогнози за туризма в Италия

  • 02 юни 2014 07:48

  • 1007
  • 0
Оптимистични прогнози за туризма в Италия
©

След кризисната за туризма в Италия 2013 година местните туроператори очакват за тази година значителен прираст на броя на чуждестранни гости и на приходите от техния престой, информира „Монитор“.

Надеждите са, че през 2014-а страната ще бъде посетена от над 55 милиона души и ще удържи третото място като предпочитаната след Франция и Испания дестинация на Стария континент. Колкото до финансовия резултат от съвземането на туризма, то очакванията на Националната агенция по туризма са приходите да надхвърлят 13,4 млрд. евро, или увеличението им в сравнение с предходните 12 месеца да бъде около 5 на сто. Но ако се съди по досегашния туристопоток към Италия, то в края на годината цифрите в прогнозите могат да се окажат и под постигнатите окончателни резултати.

Що се отнася до страните, от които на Апенините ще дойдат нови гости за почивка на море или планина, за шопинг, за културен, еноложки или кулинарен туризъм, първото място определено принадлежи на Китай. Очакванията са през 2014 г. ръстът на туристите от най-многолюдната държава да дръпне нагоре с цели 35 на сто. Китайците ще пътуват най-вече организирани в групи и ще бъдат предимно жители на Пекин, Шанхай, Кантон и други индустриални градове. С около десет процента би трябвало да се увеличи броят на гостите от САЩ и Канада, с 6-8 на сто този на руснаците, с 4 на сто на французите, с 3 на сто на англичаните и т.н. Почти няма да мръднат нагоре германците, но това е може би без значение, тъй като в момента те са най-многолюдни и през 2013 г. са оставили между Алпите и Сицилия малко повече от 5 млрд. евро. В класацията по харчене следващи са американците с 4 млрд. евро, после идват французите с 3 млрд. евро, англичаните с 2,3 млрд. евро и т.н.

Но ако прогнозите за ръст на традиционните видове туризъм са оптимистични, направо невероятни са тези, отнасящи се до религиозния туризъм. И то най-вече за столицата Рим, където само за канонизирането на Йоан ХХIII и Йоан Павел II на миналия 27 април бяха дошли към 5 милиона души. Според проучванията на Националната агенция по туризма „бумът” на мотивираните с религиозни причини посещения във Вечния град се дължат най-вече на обаянието и притегателната сила на папа Франциск.

Като доказателство за това твърдение се посочва фактът, че през последните 6 месеца броят на участващите всяка сряда в традиционната аудиенция на светия отец поклонници е нараснал двойно, или с около 20 хиляди души. Значително се е увеличила посещаемостта на ватиканските музеи, на катедралата „Свети Петър” и т.н.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1007 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини