Зам.-министър: Трябва да имаме поне 100 голф игрища

  • 30 април 2014 08:05

  • 1629
  • 1
Зам.-министър: Трябва да имаме поне 100 голф игрища
© Getty Images/Guliver

Идеята за развитие на голф туризма може да се възроди. Това заяви за в. "Преса" зам.-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев.

Преди 6 години бе създадена междуведомствена комисия с участието на представители на четири министерства - на икономиката, екологията, земеделието и регионалното развитие, която разработваше такава програма. След смяната на властта работата по нея беше спряна. Настъпи и финансовата криза. Сега може отново да се работи в тази посока, каза Георгиев.

В момента у нас има 8 голф комплекса. Държава като България с прекрасен климат и природни дадености е с потенциал да има 100 - по-големи, по-малки, средни. В Португалия например са над 80, във Великобритания - 2600, във Франция - 350, а в Германия - 220. Голфърите обичат разнообразието - днес да са на един терен, утре на друг. Това ще донесе инвестиции и големи приходи в областта на туризма. Държавата може да помогне чрез програма за развитието на този сектор и с облекчаване на процедурите. Една от идеите е терените, върху които е изградено самото игрище, да не се изключват от земеделския и горския фонд, тъй като те не губят качествата си. Така нужните инвестиции ще бъдат по-малки, а ще се намери начин държавата да бъде справедливо възмездена. Инвеститорите ще плащат ренти за терените. В момента може да няма интерес, но нека ние създадем благоприятни условия и той ще се появи, посочи още зам.-министърът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1629 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Шаро

2014.05.07 | 19:38

1
Вие първо си оправете инфраструктурата,че тогава мислете за другото,защото как,според вашите думи,ще се придвижват голфърите от място на място?Или още има апетитни терени и след тези ваши изказвания как нямало инвеститори ще се появи някой такъв,който е близък с вас или вашето обкръжение? :)))

Добави коментар

Водещи новини