Чакаме 6% повече британски туристи

  • 05 ноември 2013 06:51

  • 1090
  • 0
Чакаме 6% повече британски туристи
©

Около 6 на сто повече британски туристи очакваме за цялата следваща година като резултат от сключените от български туроператори договори по време на световната туристическа борса World Travel Market (WTM) в Лондон.

Това съобщиха за „Монитор” представители на бранша, които са обнадеждени и от последните местни новини, според които икономическият растеж на Острова е устойчив и безработицата продължава да спада. Така един от най-ключовите за страната ни пазари - британският, ще продължи да увеличава присъствието си у нас.

България се представя за 33-ти път на световното туристическо изложение в британската столица на щанд с площ от 300 кв.м. Участват 15 туристически фирми и 13 общини. Зам.-министърът на икономиката с ресор туризъм Бранимир Ботев даде началото на българското туристическо представяне на световната борса, съобщиха от ведомството. "Безкрайно съм доволен от визията на нашия щанд, който съчетава тракийското минало и природата, топлото море, високите планини, минералните извори.”

Тази година надсловът зад името България е "Откритие, което си струва да споделите". Акцент в представянето на страната ни за пореден път са културният, балнео-, СПА и уелнес и приключенски туризъм, както и основните продукти - морски и ски ваканции. За първи път тази година посетителите на българския щанд ще видят отблизо как се изработва класическа дърворезба.

Общините са представени от София, Варна, Пловдив, Велико Търново, Банско, Разлог, Кресна, Сандански, Русе, Ловеч. На изложението, което е едно от трите най-големи в света и определящи за следващия сезон, ще участват представители от 180 държави с общо 48 хиляди участници.

За поредна година обаче туристическите региони в страната не са определени и всъщност могат да участват само тези общини, които в бюджета си са гласували присъствие на борсата. Между отделните общински участници няма стиковане в линията на реклама. Всяка от тях според силите си е изготвила собствени рекламни брошури, много от които са изключително архаични и по никакъв начин не отразяват търсенето на модерни форми на реклама. Най-успешно се представят тези населени места, които са спечелили европейско финансиране по оперативна програма „Регионално развитие”.

Добрич например се презентира с „Пъстрото лице на Добруджа” и в промоцията участват още Каварна и Балчик. Стойността на проекта е близо 490 хил. лв. и целта е да се разшири обхватът на територията, която туристи посещават. Бранимир Ботев отбеляза в речта си, че България е твърде малко позната за разнообразието, което предлага.

Туристическите фирми обаче нямат за цел да промотират държавата и нейното разнообразие, а да продадат големи пакети за десетки хиляди туристи за целия следващ летен сезон. Българският зам.-министър ще се включи в среща на ресорните министри, организирана от Световната туристическа организация (UNWTO), както и лично ще се срещне с Талеб Рифай, генерален секретар на организацията. За „Монитор” Бранимир Ботев коментира, че за първи път в историята на туризма ни се радваме на толкова сполучливи сезони, колкото през настоящата 2013 г., като приходите от него ще надхвърлят 3 млрд. евро.

Като част от БВП тези приходи ще са повече от 13 на сто, а общият ръст в броя на посетителите ще достигне 5,4 на сто, което е повече от средното ниво за Европа. Той добави, че това са само преките приходи за хотелиерите и стойността на платените пакети, но отделно трябва да се отчетат приходите за ресторантьорите, от допълнителни услуги, продажба на стоки, заетостта в селското стопанство и т.н. Той акцентира на важността да създадем предложения, които да разпрострат интереса към страната ни не само към морето и ските, но и към опознаване на вътрешността на страната. „Много години се говори за диверсификация на туристическия продукт, време е да дадем още възможности на гостите на страната ни, които ни предпочитат за ваканция отново и отново.”

По данни на UNWTO оборотът на световния туристически бизнес се оценява на 1,3 трилиона долара и формира около 9% от БВП в световен мащаб, каза още Ботев.

Последвайте канала на

Novini.bg
1090 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини