Варна ще субсидира последните чартъри до курортите

  • 27 септември 2013 07:33

  • 1578
  • 0
Варна ще субсидира последните чартъри до курортите
©

Община Варна е готова да дотира последните за годината чартърни полети в края на октомври и първите за сезон 2014 през идната пролет, за да подпомогне удължаването на сезона. Това стана ясно на обществения съвет по туризъм, на който кметът Иван Портних разпореди светкавично да бъде сформирана работна група от общинари, представители на летището, туроператори и хотелиери.

Експертите ще определят потребностите на бранша и ще измислят начин за превеждане на средствата, тъй като по закон кметството няма право директно да дотира подобна дейност. Опит може да се почерпи от Турция, където и държавата, и общините подпомагат туризма по различни схеми.

Идеята за общински дотации дойде от представителя на ITS Калин Сутев, който я предложи и от името на "Некерман" и TUI - другите двама туроператори, водещи у нас немски летовници.

"Те са пазарът с най-голям потенциал, но в края на април и октомври редовно се налага да обединяваме 2-3 чартъра в един, тъй като дори половината от местата в самолетите не се заемат. Хотелиерите правят до 50% отстъпки в цените на пакетите, но са нужни около 300 хил. евро, за да се гарантират първите и последните полети, както и допълнителни чартъри в слабия сезон", каза Сутев.

Негови колеги допълниха, че подобна схема може да привлече и повече поляци през май, когато в страната има серия почивни дни заради празници. "Всяко инвестирано евро се връща двойно." В това бе категоричен Велико Горанов, ръководител на проекта, чрез който община Варна в консорциум с 6 туроператори от България, Гърция, Албания и Полша кандидатства за 300 000 евро дотации от ЕС за почивки "55+" в мъртвия сезон.

Привличането на немци с евтини пролетни и есенни ваканции е шанс да се намали отчетеният тази година спад на този пазар. По данни на НСИ до 31 август на летище Варна са обслужени 245 727 германци - със 7% по-малко от същото време на 2012 г. С 28% са намалели и израелците.

Летището обаче е обслужило сумарно 7% повече чужденци, което се дължи на близо двойното увеличение на пасажерите от Латвия, на повечето беларуси, британци и на руснаците, които са били 30% от обслужените над 1 млн. чужди пътници. 3% ръст на туристите, но и 3% спад на нощувките до 20 септември отчете общината. Приходите от туристически данък спрямо 2012 г. са намалели до 3 159 724 лв.

"Това се дължи на промени в Закона за местните данъци и такси, след които хотелиерите плащат данък не върху 30% от легловата база, а според заетостта . Така възможностите ни за контрол са по-малки, а и през зимата повечето обекти са затворени", коментира Соня Георгиева, шеф на дирекцията по туризъм в общината.

Последвайте канала на

Novini.bg
1578 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини