Юрта радва туристите в Шумен

  • 19 юни 2013 09:47

  • 4134
  • 0
Юрта радва туристите в Шумен
©

Прабългарска юрта е най-новата атракция, която ще привлича туристи край паметник "Създатели на българската държава" в Шумен. В нея туристите ще се запознаят с любопитни моменти от бита и поминъка на древните българи от Дунавска България, разказва БНТ.

При обиколката на старините край Шумен туристите ще могат за първи път да се запознаят отблизо с епохата преди основаването на българската държава. Това е илюстрация от бита на прабългарите, за който могат не само да четат, но и да видят.

"Прабългарска юрта - история, бит и обичай на прабългарите". Интериорът доста се доближава наистина до бита на прабългарите, особено що се отнася до керамиката, която е направена. Тя повтаря керамиката от некропола край Нови пазар с характерните кани, гърнета", разказа консултантът на проекта Стойчо Бонев.

"Трябва да бъдат запазени тези традиции, да бъдат търсени, съхранявани, популяризирани, да си ги обичаме, защото това сме ние", коментира Красимира Чалъкова, Общинско туристическо предприятие - Шумен.

Посетителите ще могат да стрелят с лък, да тъкат на стан, да пояздят кон или да си направят уникални снимки с реплики на прабългарски костюми.

От 15 до 21 юни атракцията ще бъде безплатна за посетителите.

Последвайте канала на

4134 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини