200 хотела ще се простят със славата си на СПА центрове

  • 26 април 2013 08:24

  • 4616
  • 0
200 хотела ще се простят със славата си на СПА центрове
©

Около 200 хотела в България ще трябва да се простят със славата си на СПА центрове. Промяната ще стане, след като влезе в сила една от наредбите към Закона за туризма. Това заяви директорът на Института за оценки и анализи в туризма (ИОАТ) Румен Драганов, цитиран от в. "Преса".

По данни на ИОАТ, у нас има 3775 хотела, 260 от които се рекламират като СПA центрове. Според института, строгите изисквания, които смята да въведе държавата в СПА туризма, ще покрият едва около 60 комплекса.

Засега седем хотела в България са сертифицирани по стандарта на Европейската СПА асоциация.

За разлика от европейските изисквания, нашите все още не са разработени. Със сигурност се знае, че за да минат летвата, родните хотели трябва да разполагат поне с вътрешен или външен басейн и СПА капсула. В бюти зоните трябва да има два кабинета с хидромасажни процедури, турска или парна баня, сауна или инфрачервена кабина, както и зала за релакс.

Предстои държавата да уточни по-жестоките критерии за най-луксозните хотели. Ще бъдат разписани и необходимите квалификации на персонала. Дори и масажистите в СПА центровете ще бъдат с лицензирани дипломи от университет.

"Трябва да бъдат ограничени ментетата. Има реални случаи у нас, в които готвачът е и масажист, което е недопустимо", каза Сийка Кацарова от управителния съвет на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

По данни на зам.-министър Иво Маринов, 70% от клиентите на СПА хотелите у нас са българи.

Последвайте канала на

4616 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини