Подгониха скъпите почивки за българи в курортите

  • 18 април 2013 06:43

  • 1908
  • 0
Подгониха скъпите почивки за българи в курортите
©

Комисията за защита на потребителите проверява една жалба заради по-високите цени, които чужди туроператори предлагат на българи, решили да почиват в хотели по родното море. Това съобщиха от ведомството ден след като “Труд” информира за жалба по подобен казус, но в Комисията за защита от дискриминация. От КЗП отказаха да дадат подробности по случая, който проверяват, тъй като още не е приключило гледането му. Но казаха, че е подобен на описаните преди ден от вестника.

От комисията обясниха още, че се проверява дали по-високите цени за българи са наложени от хотела или от чуждия туроператор, който предлага пакета за почивка. Ако виновен е българският хотелиер, той може да бъде санкциониран. Ако проблемът е в чуждестранния туроператор, процедурата е по-сложна.

“Българският контролен орган няма правомощия върху фирми в други страни”, уточни ръководителят на Европейския потребителски център в София Игнат Арсенов. В тази организация се приемат оплаквания на българи срещу чужди фирми, както и на чужденци срещу български дружества и тя ги препраща на съответните органи. Според Арсенов, ако туроператорът е нарушил правата на клиента, КЗП може да изпрати информацията на компетентния орган в страната, в която е регистриран, и той да провери случая.

“Тази година при нас все още няма оплаквания от туроператори”, уточни Арсенов. Според него едва ли вината може да се търси само в българските хотелиери, ако цените за българи са по-високи от тези за клиенти на чужди туроператори.

Последвайте канала на

Novini.bg
1908 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини