Все повече сърби идват в България

  • 11 април 2013 11:50

  • 1871
  • 1
Все повече сърби идват в България
©

България ставата втората по значимост за сръбските туристи дестинация след Турция. Това съобщи Владимир Стаменович, временно управляващ посолството на Сърбия по време на българо-албано-сръбско-черногорски бизнес форум. Деловата среща е организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/ и от Балканското бюро за подпомагане на средното съсловие / ББПСС/.

С двадесет и седем на сто ще се увеличи броят на сръбските туристи в България, прогнозира Владимир Стаменович, цитиран от БТА. Той допълни, че доста сърби посещават планинските курорти в България.

Стаменович отбеляза, че недостатъчно се използват възможностите на двете страни по отношение на взаимните инвестиции. Повечето проекти по линия на трансграничното сътрудничество се реализират, отчете дипломатът. Този вид сътрудничество показва, че двете държави могат да осъществят добрите делови идеи, дори и в зони, където няма много добре развита индустрия.

В приветствие от името на Никола Стоянов - изпълнителен директор на ИАНМСП, като безспорен приоритет на правителството бяха изведени търговските контакти между фирмите от Балканите и в частност от Сърбия, Албания и Черна гора - традиционни външнотърговски партньори на България. През последните години в търговията на България с всяка от трите страни има известен застой, но е налице значителен, но неизползван потенциал в областта на стимулирането на междуфирменото коопериране при производство на високотехнологични стоки. Издигането на икономическото сътрудничество на равнище вътрешнотраслов стокобмен би било решаваща стъпка за постепенната интеграция на икономиката на четирите страни, смята Никола Стоянов.

Емил Василев - изпълнителен директор на ББПСС, открои сред основните проблеми на региона липсата на средно съсловие. В България има над 300 000 микро, малки и средни фирми, а няма средна класа. Сред предпоставките за формирането на тази класа е свързаността с банковия капитал, което да осигурява непрекъснат финансов поток, консолидация на този тип предприятия, която да им позволи да има имат роля в политическия диалог и да изпълняват социалните си функции. При нас на Балканите това не се случва, ако отидеш за кредит, те обявяват за самоубиец, което до голяма степен е вярно, освен това тези предприятия са незнайни - за половината от тях не се знае дали работят на сянка, дали са на слънце, каза Емил Василев. Затова според него на Балканите няма силна средна класа.

Той припомни, че европейската политика сега е насочена към интернационализация на микро и малкия бизнес. Около 7 на сто от микро и малките предприятия в региона имат някаква международна активност, а в Германия те са два пъти повече, каза Емил Василев.

Сред проблемите на тези фирми той посочи необходимостта от повишаване качеството на продукцията им чрез квалификация на кадрите. ББПСС предлага борса, базирана в интернет, чрез която компаниите от региона биха могли да намерят партньори. Публикуването на фирмените профили годишно струва 20 евро.

Последвайте канала на

1871 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Мотото на българският туризъм :

2013.04.13 | 19:21

1
Секс и алкохол на корем !

Добави коментар

Водещи новини