Делян Добрев: Банско се задушава

  • 08 февруари 2013 17:07

  • 3173
  • 14
Делян Добрев: Банско се задушава
© Булфото

"Броят на туристите в Банско расте, а курортът се задушава и е достигнал своя максимален капацитет.

Трябва да се предприемат необходимите стъпки, за да се развива градът като световна ски дестинация", заяви икономическият министър Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: на кръгла маса на тема „Ски зона Банско – предизвикателства и развитие”, която се провежда в курорта, предаде БТВ.

„От гледна точка на туризма всяка година се отчита ръст на посетителите, но ако туристическите условя останат такива, то те ще намалеят със сигурност. Това от своя страна ще доведе до спад в средствата за препитание на гражданите в Банско”, обясни Добрев.

По този начин той даде да се разбере, че би подкрепил плановете за изграждане на още писти и втори кабинков лифт над тях – основни искания на жителите на града, които през последните месеци активно протестират с пътни блокади. Демонстранти има обаче и в подкрепа на другата теза – да се запази Пирин и природата му от икономическите интереси и багерите.

Оптимистични очаквания вследствие на срещата по проблемната тема изрази кметът на Банско Георги Икономов. „В момента общината и кабинковият лифт се задъхват и не успяват да поемат всички желаещи туристи. Съществуващият лифт не смогва и така туристите прекарват ваканцията си в чакане. Смятам, че ако ски зоната в Банско не се разшири, то курорта ще тръгне назад. Съществуващите съоръжения и писти, отдавна не отговарят на търсенето”, заяви градоначалникът.

На срещата темата коментира и Цеко Минев, председател на Българската федерация по ски, според когото този спорт не вреди на екологията и всяка държава, която има природни дадености трябва максимално да развива възможностите си в планините.

„Трябва да се намери максималният баланс за развитието на ски туризма. Това, което се случва с „истерията” на зелените организации е много чудно. Моето мнение е, че това е насочено повече към политиката, а не към природосъобразния живот. Смятам, че трябва да се използват максимално природните дадености”, каза още Минев.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3173 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
Граф Монте Кристо

2013.02.15 | 10:56

14
Хората от сега управляващата ни мафия-Герб ,къде да си легализират далаверата от контрабанда на цигари,наркотици ,краденото от магистрали и пари от бюджета освен в печелившия бизнес.Като казвам Герб,това са поредните комунисти,милиционери,митничари !!!
?!?

2013.02.15 | 10:56

13
Федерацията по ски и нейният председател май ще се окажат най-големия спонсор на предстоящите избори!
XXL

2013.02.15 | 10:55

12
Делянчо,целия български народ се задушава вече четири години от вашето некадърно управление на кабинета Борисов и чакаме юли месец с огромно нетърпение да ви изпратим завинаги от политиката дето не ви се отдава!!!
Ирина

2013.02.15 | 10:53

5
Ходя постоянно на Банско и съм супер доволна – качество, страхотно обслужване. Много приятели чужденци също идват. Но всички казват едно – защо няма втори, трети лифт, защо трябва да се редим на тези опашки? Какво да им отговаря – зелените терористи не дават?!? Защото е така – банскалии искат лифт, институциите искат лифт, скиорите искат лифт. Само платените мизерници на Тома Белев не искат и ние трябва да се съобразим с тях.
Васил

2013.02.15 | 10:55

11
Колко ти платиха за това което си написала?
Мафията

2013.02.15 | 10:54

8
Кой им плаща не тези "платени мизерници"? По вероятно е обратното, алчните хотелиери да плащат на длъжностни лица за да вземат страна.
Георги

2013.02.15 | 10:54

7
Всъщност може да им кажеш, че това са възможностите на околността без да се нарушават защитените територии, но алчните бетонни терористи са презастроили и сега идват повече скиори от колкото може да поемат пистите. В България не е само Банско, но пък Цеко е там и затова те реват най-много, или той - сама прецени ??? Нали не вярваш на глупостите, че на протестите има и туристи, кой ще плаща по 100+ лева на ден и ще виси на магистралата да вика?

2013.02.15 | 10:55

10
Банскалии и другите колко искате да се разрасне този курорт още ?
Распутин

2013.02.15 | 10:55

9
Приятелите на Буда бе ,те имат хотели ,но и той има но на подставени лица.

2013.02.15 | 10:53

6
Да, добре е да се правят лифтове и писти. Но трябва да се ограничи строителството и то да се извършва в околните градчета и села. Така ще дръпне целия регион, а няма да се задуши Банско. Само че това значи добри пътища около Банско, които да се поддържат в перфектно състояние при всякакви метеорологични условия.

2013.02.08 | 22:21

4
Къде са намираше туй Банку ?

2013.02.08 | 22:20

3
сега и една бомба да пуснат над банско и да избият всичките няма да е зле, тогава ще остана говолна
Георги

2013.02.08 | 19:58

2
Това не се ли нарича саморегулиране на пазара-хотелите са повече от необходимото и излишните отпадат ? И защо никъде не пише, че "Цеко Минев, председател на Българската федерация" е и собственик на повечето хотели в Банско, и други курорти.

Добави коментар

Водещи новини