Гигантски нацистки курорт се превърна в един от най-големите хостели в страната

  • 05 юли 2011 21:23

  • 2447
  • 0
Гигантски нацистки курорт се превърна в един от най-големите хостели в страната
©

Миналото обаче продължава да тегне над комплекса, след като собствениците бяха принудени от протеста на историци и медии да спрат рекламирането му като "световно известен", защото това автоматично се свързва с нацисткия проект "Сила чрез радост" (Kraft durch Freude).

Навремето той е строен като най-големия хотел в света с шокиращите 10 000 стаи.

Курортът се простира на 4.5 километра по един от най-добрите германски плажове.

В действителност той никога не е бил достъпен за населението по време на Втората световна война или след това, макар че военните са го използвали.

Като част от програмата "Сила чрез радост" хотелът в Прора е трябвало да подготвя до 20 000 граждани за война чрез организиран отдих, разказва "Ройтерс".

Избухването на Втората световна война слага внезапен край на строителството, но въпреки това комплексът остава и в незавършената си версия един от най-мащабните проекти на нацистите.

Откриването на хостел в една от сградите му в понеделник предизвика истинска еуфория в интернет форумите на неонацисти и крайно десни. Това пък привлече вниманието на медиите в Германия.

"Употребата на термина "световно известен" в рекламирането му е проблематично и показва липса на чувствителност към историята", посочва Перке Кюнел от Документационния център Прора, който изследва проекта.

"Всички участници са наясно, че трябва да се пипа внимателно, защото става дума за чувствителна тематика", казва Йохен Шмид от държавната агенция за гражданско образование. Според него въпросният израз е по-скоро несъществена подробност.

След разговори с управата на хостела той заяви, че вече се предприемат съответни мерки и в маркетинговата кампания се използва изразът "Колосът от Рюген".

Йохен Шмид твърди, че това е и място на съпротива - отказалите да служат в армията на Източна Германия са били изпращани в Прора да станат Bausoldaten - "войници-строители".

В сътрудничество с местния Център "Прора" хостелът ще създаде и документационен център за миналото на мястото при нацистите, съветската окупация и ГДР. Той ще е насочен изключително към обществеността и гостите на хостера и ще отвори врати през 2013г.

Междувременно, може да се избира между обиколки и изложби, чрез които почивката да се комбинира с пътуване в историята.

А комплексът наистина има какво да разкаже, включително и защото идеята за курорт за масов туризъм от железобетонни сгради му печели награда на Световното изложение в Париж през 1937г.

Първоначалните планове са за 8 жилищни блока.

Строителството обаче спира през 1939г. и курортът така и не е довършен. Днес годни за използване са 5 блока, устояли благодарение на проектирането и реализацията си на десетилетията забрава и ударите на балтийския вятър.

През 1944-1945г. тук са настанени бежанци, търсещи спасение от настъпващата Червена армия. След войната обектът е взет от руснаците, а след това - от армията на ГДР.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2447 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини