Петролът леко поскъпва

  • 09 октомври 2024 09:27

  • 127
  • 0
Петролът леко поскъпва
© Getty Images

Цените на петрола нараснаха умерено по време на днешната азиатска търговия. Инвеститорите съпоставят ефектите от развитието на конфликта в Близкия изток и очакванията за спад на търсенето на суровината, информира Ройтерс, цитирани от БТА. 

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 22 цента или 0,3 на сто до 77,40 долара за барел.

Американският лек суров петрол (WTI) се покачи с 14 цента до 73,71 долара за барел.

Петролните котировки се сринаха с повече от 4 на сто през предходната сесия заради информацията за евентуално прекратяване на огъня между ислямистката групировка "Хизбула" и Израел. Пазарите обаче остават предпазливи по отношение на потенциална израелска атака срещу петролната инфраструктура на Иран.

"Ежедневната дилема на "заглавията от Близкия изток", движещи се като махало между "преговорите за прекратяване на огъня" и "по-нататъшната ескалация на атаките" отвлича вниманието на инвеститорите от реалността (...) Петролните пазари се движат от слуховете и се отдалечават от реалните основи, които трябва да имат значение", коментира ситуацията Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор в "Фипип Нова" (Phillip Nova).

Петролът леко отстъпи от достигнатите вчера рекорди

Що се отнася до търсенето, според пазарни източници, позоваващи се на данни на Американския петролен институт (API), запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с близо 11 милиона барела през миналата седмица, далеч над очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс. Запасите от горива обаче са намалели през същата седмица.

Снощи американската Администрация за енергийна информация (EIA) понижи прогнозата си за ръста на глобалното търсене на петрол през 2024 г., с 20 000 барела на ден до общо 103,1 милиона барела на ден, поради по-слабото промишлено производство в САЩ и Китай.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
127 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини