Цените на жилищата във Великобритания се покачват за трети пореден месец през септември

  • 07 октомври 2024 15:51

  • 268
  • 1
Цените на жилищата във Великобритания се покачват за трети пореден месец през септември
© Pixabay

Средната цена на жилищата във Великобритания през септември се е повишила за трети пореден месец, след като по-евтините лихви по ипотечни кредити и увеличените доходи стимулираха повече купувачи на пазара. Това сочат данните на компанията за ипотечно кредитиране "Халифакс" (Halifax), цитирани от Блумбърг.

Средната цена на жилище се е увеличила през септември с 0,3 на сто до 293 399 британски лири (384 900 американски долара), малко под рекордното ниво, достигнато през юни 2022 г. Цените на жилищата са с 4,7 на сто по-високи на годишна база през септември.

Пазарът на жилища отново расте след частично възстановяване в началото на годината и след избягване на прогнозирания срив през 2023 г. Повишаването на реалните доходи и първото намаление на лихвения процент от "Банк ъв Ингланд" (Bank of England) след пандемията през август помагат за отключване на натрупаното търсене, насърчавайки бъдещите собственици на жилища.

Намаленията на лихвените проценти могат да станат "малко по-агресивни", ако инфлацията остане ниска и ще допринесат за повишаване на доверието, коментира миналата седмица управителят на "Банк ъв Ингланд" Андрю Бейли.

"Пазарните условия стабилно се подобряват през лятото и в началото на есента. Ипотечните кредити са по-достъпни благодарение на силния ръст на заплатите и падащите лихвени проценти", заяви Аманда Брайдън, ръководител на ипотечните кредити в "Халифакс". Това повиши доверието сред потенциалните купувачи, като одобрените ипотечни кредити се увеличиха с над 40 на сто през последната година и сега е на най-високото си ниво от юли 2022 г.

"Докато подобрената достъпност на ипотечните кредити трябва да продължи да подкрепя активността на купувачите, стимулирана от очакваните по-нататъшни намаления на лихвените проценти, разходите за жилища остават предизвикателство за мнозина. В резултат на това очакваме ръстът на цените на имотите през останалата от годината и през следващата да остане скромен", допълни Брайдън.

Имотите в САЩ поскъпват с рекордни темпове

Същевременно данни на кредитната институция "Нейшънуайд билдинг съсайъти" (Nationwide Building Society), оповестени миналата седмица, показаха, че цените на жилищата са се повишили най-много през февруари миналия месец, докато от британския онлайн портал с оферти за недвижими имоти "Райтмуув" (Rightmove) заявиха, че средните офертни цени са се увеличили два пъти повече от обичайното темпо.

Цените на жилищата са нараснали във всички региони на Великобритания през годината до септември, сочат данните на Халифакс". Северна Ирландия продължи да отчита най-висок ръст, като цените се покачиха с 9,7 на сто. Цената на жилищата в Лондон, най-скъпият регион на Великобритания, се е увеличила с 2,6 на сто до 539 238 британски лири. 

"Очакваме нисък едноцифрен ръст на цените тази година, тъй като лихвите продължават да се понижават, а бюджетът (на страната) е основната причина за несигурността на хоризонта", заяви Том Бил, ръководител на жилищните проучвания в консултантската фирма в пазара на недвижими имоти "Найт Франк" (Knight Frank).

"Вероятно ще има спад на активността преди Коледа, което ще продължи до следващата пролет", допълни Том Бил.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
268 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.10.07 | 17:03

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> use.my/myxpro

Добави коментар

Водещи новини