Британският сектор на услугите забавя растежа си през септември

  • 03 октомври 2024 14:26

  • 138
  • 0
Британският сектор на услугите забавя растежа си през септември
© Pixabay

Икономическата активност в сектора на услугите във Великобритания отчита забавяне на растежа през септември, след като възстановяването му след изборите в страната губи своя темп, сочат данни от ново проучване, цитирани от ДПА, предаде БТА.

Данните за британския сектор на услугите идват на фона на най-ниското ниво на инфлация от февруари 2021 г., което може да даде зелена светлина на "Банк ъв Ингланд" (Bank of England) да понижи водещата си лихва.

Окончателният индекс на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (PMI) в сектора на услугите във Великобритания отчете 52,4 пункта през септември спрямо 53,7 пункта през август. 

Показателят е под очакванията на икономистите, които прогнозираха ниво от 52,8 пункта.

Резултатът остава над прага от 50 пункта за 11-ти пореден месец, което означава, че активността в сектора продължава да расте.

"Данните за септември показват, че икономиката на Великобритания все още е на положителна територия, с подобряване на портфейла с поръчки, придружено от охлаждане на инфлационния натиск", заяви Тим Мур, икономически директор в "Стандард енд Пуърс Глоубъл".

"Доставчиците на услуги в страната посочиха умерено разширяване на дейността си през септември, подхранвано от устойчивия бизнес и потребителските разходи. Въпреки това растежът (на сектора) след изборите (в страната) загуби част от своя темп, след като продукцията, стартиране на бизнеса на нови компании и заетостта се увеличиха с най-бавните си темпове за последните три месеца", допълни Мур.

Последвайте канала на

Десислава Станева
138 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини