МАЕ понижи своята прогноза за нарастване на търсенето на петрол през 2024 г.

  • 12 септември 2024 14:14

  • 115
  • 0
МАЕ понижи своята прогноза за нарастване на търсенето на петрол през 2024 г.
© Pixabay

Международната агенция за енергията (МАЕ) понижи своята прогноза за растежа на търсенето на петрол в световен мащаб през 2024 г. заради очакван спад на потреблението в Китай, предаде Ройтерс, информира БТА.

Базираната в Париж организация ревизира към понижение със 7,2 на сто прогнозата си за нарастване на търсенето на черно злато. МАЕ очаква дневното потребление на черно злато да се увеличи с 900 000 барела, което представлява 70 000 барела по-малко в сравнение с предходната й прогноза. 

"Изглежда, че потенциалът (за нарастване - бел. ред.) на търсенето на петрол в Китай се изчерпва, докато в повечето от другите страни се очакват само леки увеличения или спадове", посочва международната организация в месечния си доклад.

Тя прогнозира, че търсенето на черно злато в Китай през 2024 г. ще нарасне със 180 000 барела на ден. Сред причините за тази ситуация е забавянето на икономическия растеж в световен мащаб, съчетано с увеличаване на броя на електрическите превозни средства, отбелязва агенцията. 

Международната агенция за енергията обаче запазва своята прогноза за търсенето на петрол през 2025 г., според която то ще се увеличи с около 950 000 барела дневно. Тя отбелязва, че може да се стигне до свръхпредлагане на черно злато през идната година, ако страните от организацията ОПЕК+ продължат да изпълняват своя план за отмяна на своето решение за намаляване на добивите си на петрол. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
115 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини