Петролът поевтинява в азиатската търговия

  • 13 юни 2024 09:10

  • 175
  • 0
Петролът поевтинява в азиатската търговия
© pixabay

Котировките на петрола се понижиха в азиатската търговия, след като Управлението за федерален резерв (УФР) снощи запази основните лихви на вече достигнатите нива за седми пореден път и съобщи, че вероятно намаление на ставките ще последва чак през декември. Значителните запаси от суров петрол и горива в САЩ също допринесоха за поевтиняването на черното злато, предаде Ройтерс.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, спаднаха с 23 цента или 0,3 на сто до 82,37 долара за барел.

Договорите за американския лек суров петрол (WTI) загубиха 20 цента до 78,30 долара за барел.

И двата сорта поскъпнаха с около 0,8 на сто в предходната сесия.

Снощи УФР остави лихвените проценти без промяна и отложи началото на цикъла на понижаване на ставките вероятно чак до декември.

По-високите разходи по заеми могат да забавят икономическия растеж и като цяло да ограничат търсенето на петрол.

Председателят на УФР Джером Пауъл каза на пресконференция, след края на двудневното заседание за определяне на лихвените проценти, че инфлацията е спаднала без икономиката да понася сериозен удар, добавяйки, че няма причина да смятаме, че това няма да продължи и занапред.

Петролът на ОПЕК скочи над 82 долара за барел

По отношение на предлагането, запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили повече от очакваното миналата седмица, до голяма степен заради скока на вноса, докато запасите от горива също са се увеличили с повече от очакваното, показват данни на Администрацията за енергийна информация (EIA).

За спада на цените на петрола допринесе и предупреждението на Международната агенция по енергия (МАЕ) за голям излишък в предлагането в близко бъдеще.

Последвайте канала на

Калина Христова
175 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини