Индийските фондови пазари изтриха 371 милиарда долара след обявените изборни резултати

  • 05 юни 2024 10:18

  • 252
  • 1
Индийските фондови пазари изтриха 371 милиарда долара след обявените изборни резултати
© gettyimages

Индийските пазари отбелязаха най-лошата си еднодневна загуба от около четири години, тъй като представянето на изборите на управляващата Индийска народна партия - Бхаратия Джаната (BJP), ръководена от премиера Нарендра Моди, не оправда очакванията, предаде Си Ен Би Си, цитирани от БТА.

Индексът Nifty 50 се срина с 5,93 на сто, докато BSE Sensex загуби 5,74 на сто, отбелязвайки най-голямата си загуба от 2020 г. насам.

Общата пазарна капитализация на индийските компании, обхваната от индекса Bombay Stock index, загуби над 31,06 трилиона рупии, или около 371 милиарда долара в рамките на вчерашния ден.

Индексът Sensex, проследяващ представянето на 30-те най-големи индийски компании, регистрирани на фондовата борса в Бомбай, изтри всичките си печалби от началото на годината само за ден. 

Междувременно и по-широкообхватният индекс Nifty 50, който от началото на годината бе скочил със 7 на сто, сега отчита ръст от едва 0,7 на сто, заради отбелязаните вчера загуби.

Индия постави световен рекорд с 642 млн. гласоподаватели, участвали в изборите за Лок Сабха

Индийският премиер е готов да си осигури трети мандат на власт, след като Бхаратия Джаната спечели 240 места в долната камара на парламента, но загуби еднопартийното си мнозинство в по-напрегната от очакваното надпревара.

Водената от Индийската народна партия коалиция - Национален демократичен алианс (NDA) обаче спечели 294 места, успявайки да запази парламентарното мнозинство, преминавайки прага от 272 депутати, необходим за съставяне на правителство.

На предишните общи избори през 2019 година партията на Нарендра Моди си осигури 303 места, а коалицията Национален демократичен алианс спечели 353 места. Съобщава се, че Моди заяви още през март, че е уверен, че управляващото мнозинство ще осигури повече от 400 места.

Опозиционната коалиция Индийски национален приобщаващ алианс за развитие (ИНДИА), която се ръководи от основната партия Индийския национален конгрес, събра 233 места – много по-добър резултат от прогнозирания.

В доклад на "Голдман Сакс" (Goldman Sachs) се казва, че "дори с намалено мнозинство, макростабилността няма да бъде компрометирана".

По-слабият мандат обаче би затруднил прилагането на промени в структурната политика, като поземлени реформи за подпомагане на растежа на производството и реформи в селскостопанския сектор за повишаване на растежа на селскостопанската производителност.

Това е първият път през последните 10 години, в който Бхаратия Джаната ще управлява правителство без самостоятелно мнозинство в Лок Сабха – долната камара на парламента, казаха анализаторите на "Голдман Сакс".

"Смятаме, че правителството ще се придържа към обявения си път на фискална консолидация от 5,1 на сто от БВП през тази финансова година, въпреки че очакваме известно преразпределение на разходите към социални помощи", сочат заключенията на американската банкова група.

Последвайте канала на

Калина Христова
252 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.05 | 11:34

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини