Газът в Европа отстъпва от 6-месечен ценови пик преди възстановяване на норвежките доставки

  • 04 юни 2024 13:22

  • 309
  • 1
Газът в Европа отстъпва от 6-месечен ценови пик преди възстановяване на норвежките доставки
© Pixabay

Природният газ в Европа поевтинява предпазливо по време на търговията във вторник, отстъпвайки от вчерашните най-високо цени нива за 2024 г. след информации, че нарушените доставки на синьо гориво от Норвегия ще бъдат възстанови в близките дни.

Ще отнеме около два дни, за да се поправи прекъсването на доставките от норвежка офшорна платформа, което спря износа на газ за Великобритания. Прекъсването, засягащо износа на газ от Норвегия за Великобритания през тръбопровода Langeled, беше удължено с два дни до 7-и юни, тъй като тече ремонт на пукнатина в тръбопровода на офшорната платформа Sleipner Riser на енергийния гигант Equinor.

Все още обаче има известна несигурност от относно точната продължителност на това прекъсване на доставките, заявиха пред Ройтерс от норвежкият системен оператор Gassco.

Новината за прекъсването на норвежките доставки провокира по време на търговията в понеделник първоначално рязко поскъпване на синьото гориво в Европа с над 10%. Прекъсването на доставките в понеделник повиши европейските цени на газа до най-високото им ниво от декември поради опасения, че може да намали доставките във време на притеснения за оставащите руски газови обеми за стария континент и горещата вълна в Азия, водеща до увеличаване на конкуренцията за втечнен природен газ (LNG).

Фючърсите на нидерландския газов хъб TTF с доставка през юли се изстреляха по време на вчерашната търговия за кратко към 38,70 евро за мегаватчас - най-високо ценово ниво от 8-и декември 2023 г. насам. Последва париране на голяма част от това рязко поскъпване, като през днешната търговия газовите TTF фючърси поевтиняват с около 3% обратно към 35 евро за MWh.

Вчерашното рязко поскъпване на синьото гориво в Европа подчертава уязвимостта на стария континент от само един основен доставчик в лицето на Норвегия.

През 2022 г. Норвегия изпревари Русия като най-големият доставчик на газ за Европа след нахлуването на Москва в Украйна, което прави всички повреди и прекъсвания в норвежките находища възможен повод за по-високи цени, отбелязва Ройтерс.

Sleipner Riser е точка за свързване на тръбопроводите Langeled North и Langeled South, свързващи газово съоръжение Nyhamna на западния бряг на Норвегия с терминала Easington в североизточна Англия.

Междувременно заявки за доставки на норвежки газ се повишиха незначително до 264 милиона кубически метра на ден във вторник, от 256 млн. куб. м (mcm) ден по-рано, според данни на Gassco, но все още бяха доста под нормално планираните 300 млн. куб. м.

Трябва да се има предвид, че газово съоръжение Nyhamna е в състояние да обработва до 79,8 mcm на ден, докато британският терминал Easington има капацитет от 72,50 mcm/ден.

Природният газ в Европа поскъпна минимално

Последвайте канала на

Десислава Станева
309 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.04 | 14:55

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини