Портокаловият сок става рекордно скъп, обмислят замяна на плодовете

  • 31 май 2024 17:39

  • 1352
  • 0
Портокаловият сок става рекордно скъп, обмислят замяна на плодовете
© Freepik

Цени на портокаловия сок се качиха до най-високите си стойности за всички времена на фона на постоянни ограничения на предлагането, тласкайки индустрията в режим на криза и принуждавайки някои производители да обмислят замяната на портокалите с алтернативни плодове.

Цените на портокаловия сок се покачват бързо през последните години, отчасти водени от намаляващото на производство във Флорида, основният производител на портокалов сок в САЩ, и предизвиканите от климата екстремни метеорологични условия в основните райони за производство на портокали в Бразилия. Южна Америка е най-големият производител и износител на портокалов сок в света, което означава, че играе изключително влиятелна роля в оформянето на световната индустрия и ценообразуването.

Хари Кембъл, анализатор на данни за стоковите пазари, разясни, че растящите цени на портокалите са принудили производителите да се адаптират към ситуацията, като обмислят алтернативни плодови сокове.

Турският износ на цитрусови плодове през 2023 г. за пръв път е надхвърлил 1 млрд. долара

Много от тях ще променят количествата сок, които слагат в смесите си, за да намалят портокаловия сок и да увеличат други сокове, като крушов сок, ябълков сок, гроздов сок в примес, така че да са по-малко зависими от портокаловия сок, Кембъл каза пред CNBC.

Изследователският център Fundecitrus наскоро предупреди, че прекомерната жега в Бразилия миналата година означава, че южноамериканската страна вероятно е на път да регистрира една от най-лошите реколти от портокали за повече от три десетилетия. В доклад, публикуван на 10 май, организацията на производителите на цитрусови плодове прогнозира, че Бразилия ще произведе 232,4 милиона касетки портокали (всяка с тегло приблизително 40,8 килограма) през сезона 2024-2025 г. Това представлява 24% спад в сравнение с предходния цикъл, отбелязва бизнес секцията на bTV.

Анализаторите казват, че Бразилия обикновено произвежда около 300 милиона касетки с портокали всеки цикъл, въпреки че изменението на климата драстично е намалило производството на култури. Изменението на климата прави екстремните метеорологични явления по-чести и по-интензивни. Fundecitrus допълва, че серия от интензивни горещи вълни в Бразилия е настъпила в критична фаза на цъфтеж и ранно образуване на плодове между септември и ноември миналата година, което значително възпрепятства производството.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1352 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини